Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι στη Κω

Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι στη Κω

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 19/11/19, 20:03

Άσκηση έγκαιρης προειδοποίησης από τσουνάμι οργανώθηκε σήμερα στην Κω, υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στο πλαίσια του προγράμματος «Tsunami Last Mile».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε την ενεργοποίηση αισθητήρων και σταθμών για τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, ενημερωτικές πινακίδες με μεγάφωνα στην ακτογραμμή της μαρίνας της Κω και σειρήνες μεγάλης εμβέλειας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη προειδοποίηση και η επικοινωνία, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν εγκαίρως σε περίπτωση που συμβεί σεισμός και τσουνάμι. Κατά την άσκηση δοκιμάστηκαν ο νέος εξοπλισμός και οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

ε δήλωσή του, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «το κομμάτι των ασκήσεων, μαζί με την πρόληψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα, αλλά και για να μην υπάρχει φόβος στους κατοίκους και στα παιδιά, που πρέπει να είναι ενημερωμένα και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τον φόβο με γνώση» τόνισε.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συμμετείχαν ως αξιολογητές της άσκησης, προκειμένου να εντοπίσουν όλα τα προβλήματα και δυσλειτουργίες του συστήματος και να τα επισημάνουν στους διαχειριστές τους.

Στην άσκηση συμμετείχαν τοπικοί φορείς, σχολεία της περιοχής, οι τοπικές Υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, το ΕΚΑΒ, η πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ, το λιμενικό, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κω.

Το πρόγραμμα «Tsunami Last Mile» εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον δήμο της Κω, με αφορμή τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 που έπληξε το νησί, κι έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τοπικού συστήματος προειδοποίησης, που θα δρα επικουρικά με το εθνικό σύστημα.

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Δρακάτος, κι ο ερευνητής Μαρίνος Χαραλαμπάκης.

Αν σου άρεσε κάνε