Στολή δόνησης βοηθά τους κωφούς να νιώσουν τη μουσική

Στολή δόνησης βοηθά τους κωφούς να νιώσουν τη μουσική

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 14:48 Δημιουργία 21/09/20, 13:34

Για τον Chase Burton από το Τέξας των ΗΠΑ, η μουσική ήταν μια «ιδιαίτερη» εμπειρία, καθώς λόγω της κώφωσής του, δεν μπορούσε να την απολαύσει όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι -κάτι που προσπαθούσε από νεαρός κιόλας, να λύσει.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, από μικρός συνήθιζε να ξαπλώνει στο πάτωμα προκειμένου να νιώθει τις δονήσεις από το μουσικό συγκρότημα του αδερφού του.

Το 2016, ο Burton κατασκεύασε κάτι μοναδικό: Μια στολή δόνησης μέσω της οποίας οι κωφοί μπορούν να νιώθουν τη μουσική μέσα από το δέρμα τους. Η συσκευή αποτελείται από έναν ιμάντα σώματος, ιμάντες αστραγάλων και καρπών, μεταφράζει τον ήχο σε μια σειρά παλμών που γίνονται αισθητές σε 24 σημεία επαφής.

«Ο ήχος χτυπά διάφορα μέρη του σώματός σου. Ίσως να με χτυπήσει πρώτα στους αστραγάλους μου. Μετά θα αρχίσω να νιώθω τις δονήσεις στην πλάτη μου. Και μετά θα νιώσω παλμούς στον καρπό μου», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Burton και η εταιρεία του Not Impossible Labs, το 2018 έδωσαν 150 συσκευές σε μια ροκ συναυλία στο Λας Βέγκας, όπου τα μισά μέλη του ακροατηρίου ήταν κωφά. Έκτοτε, προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τεχνολογικά τη συσκευή, ενώ μεγάλη έμφαση δίνουν και στην προσιτή τιμή της εφεύρεσης.

Κατά το διευθυντή ανάπτυξης της εταιρείας, Jordan Richardson, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές όπως ζωντανές αθλητικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα ή σε μουσεία.

Ο Chase Burton, ο οποίος στην τελευταία ταινία του προσέλαβε κωφό πλήρωμα και ηθοποιούς, ελπίζει ότι η συσκευή μουσικής θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στο κοινό του κινηματογράφου.

«Βλέπω την τεχνολογία αυτή ως πραγματική ευκαιρία να βοηθήσω τους ανθρώπους να εμπεδώσουν καλύτερα την ιδέα ότι η μουσική και οι ταινίες δεν χρειάζεται πάντα να απολαμβάνονται με τα αυτιά», δήλωσε.

Αν σου άρεσε κάνε