Πιθανό «block» στους Ευρωπαίους από το Facebook λόγω... Ιρλανδίας

Πιθανό «block» στους Ευρωπαίους από το Facebook λόγω... Ιρλανδίας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 18:21 Δημιουργία 21/09/20, 18:02

Χωρίς τις 2 μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν να μείνουν οι ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολό τους, καθώς η Facebook απειλεί να «κατεβάσει διακόπτες» λόγω διαμάχης μετά από απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας.

Η επίτροπος Έλεν Ντίξον, με απόφασή της απαγόρευσε στη Facebook τη μεταφορά σε σέρβερ υπολογιστών στις ΗΠΑ, δεδομένων τα οποία αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες υπό το φόβο πως οι υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και κρατικοί φορείς θα έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη δεξαμενή πληροφοριών, με αποτέλεσμα ο ευρωπαϊκός κλάδος αλλά και τα κεντρικά της εταιρείας να εξοργιστούν και να προβούν άμεσα σε νομικές διαδικασίες.

Η Facebook κατέθεσε μήνυση εναντίον της ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, καθώς επικαλείται παρατυπίες στη διαδικασία λήψης της επίμαχης απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί την Αρχή για προκλητικά μικρό χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων προκειμένου η εταιρεία να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται για λογαριασμό τρίτων ή λόγω κάποιου είδους υστεροβουλίας την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του ενώ «επιτέθηκε» και προσωπικά στην Ε. Ντίξον για εμπάθεια, προκατάληψη και δολιότητα, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη παρέμβασή της και «αλλοίωση του ανταγωνισμού» στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αποκλεισμός της Ευρώπης από Facebook και Instagram αναμένεται να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στην ψυχική υγεία των χρηστών αλλά και σε οικονομικό επίπεδο καθώς όπως ανέφερε η Yvonne Cunnane, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής διοίκησης των μέσων: «το Facebook είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη σημασία για την ελευθερία του λόγου. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν 410 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας φτάνουν τα 208 δισ. ευρώ».

Αν σου άρεσε κάνε