Amazon One: Το μέλλον των ανέπαφων πληρωμών οι «σαρωτές παλάμης»

Amazon One: Το μέλλον των ανέπαφων πληρωμών οι «σαρωτές παλάμης»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 15:59 Δημιουργία 30/09/20, 15:30

Το τέλος των ανέπαφων πληρωμών μέσω κάρτας φαίνεται να φέρνει η Amazon μέσω νέου ηλεκτρονικού συστήματος που «διαβάζει» ... το χέρι.

Το Amazon One, λειτουργεί ως σαρωτής παλάμης με τον αγοραστή να κρατά το χέρι του πάνω από τη συσκευή για περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Το πρόγραμμα πρόκειται να δοκιμαστεί σε δύο καταστήματα της εταιρείας στο Σιάτλ, ενώ η Amazon βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές του νέου ανέπαφου συστήματος, καθώς πιστεύει πως το Amazon One μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές όπως την είσοδο των θεατών σε στάδια και υπαλλήλων σε χώρους εργασίας: «Πιστεύουμε ότι το Amazon One θα βρει ευρεία γκάμα εφαρμογών πέρα από τα καταστήματα λιανικής».

Οι σαρωτές βασίζονται στην ταυτοποίηση των φλεβών του χεριού, καθώς το επίπεδο ασφαλείας θεωρείται περίπου ανάλογο με εκείνο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά επειδή η σάρωση μπορεί να γίνει ανέπαφα η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι πιο πρακτική.

Για να κάνει κάποιος χρήση του συστήματος, δεν απαιτείται λογαριασμός Amazon, αλλά θα πρέπει να έχει καταχωρίσει διαδικτυακά μία τραπεζική κάρτα και μετά να ακολουθήσει τις οδηγίες, για το πώς θα συνδέσει την κάρτα με το αποτύπωμα της παλάμης του, ώστε εφεξής να πληρώνει μόνο με το χέρι του.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αποτύπωμα της παλάμης κρυπτογραφείται και τηρείται με ασφάλεια σε κέντρα δεδομένων «cloud», ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαγράψει τα στοιχεία του.

Ωστόσο έχουν ήδη προκύψει αντιδράσεις, όπως αυτή της οργάνωσης Big Brother Watch που δήλωσε για την Amazon: «συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά με επεμβατικές και δυστοπικές τεχνολογίες που λύνουν μη υπαρκτά προβλήματα. Κανένας δεν θα έπρεπε να παρέχει βιομετρικά δεδομένα, προκειμένου να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες. Η προσπάθεια της Amazon να καθιερώσει τις βιομετρικές συσκευές πληρωμών και παρακολούθησης δημιουργεί έναν κόσμο, στον οποίο οι κινήσεις μας παρακολουθούνται και καταγράφονται ευκολότερα, πράγμα που αναπόφευκτα αφαιρεί εξουσία από τους πολίτες».

Αν σου άρεσε κάνε