Άμεση διάγνωση της δυστονίας μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης

Άμεση διάγνωση της δυστονίας μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 12:59 Δημιουργία 08/10/20, 12:41

Το πρώτο έξυπνο διαγνωστικό εργαλείο για την άμεση διάγνωση της δυστονίας, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες,

Η δυστονία είναι μία νευρολογική πάθηση η οποία προκαλεί ακούσιες μυικές συσπάσεις των άκρων, οδηγώντας τα σε αφύσικα άκαμπτες κινήσεις και στάσεις. Πολύ συχνά δε, η πάθηση αργεί για χρόνια να διαγνωσθεί, έως να αποκλεισθούν άλλες πιθανές αιτίες.

Το νέο αυτό σύστημα βαθιάς μάθησης DystoniaNet AI, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, αναλύει αστραπιαία τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου του ασθενούς και κάνει ακριβή διάγνωση (99% επιτυχία) της δυστονίας μέσα μόλις 0,36 δευτερόλεπτα, ανιχνεύοντας δυσδιάκριτες παθολογικές ενδείξεις -οι οποίες είναι αδύνατο να εντοπιστούν από ανθρώπινο μάτι.

Έως σήμερα, δεν υπήρχε κανένα άλλο εξειδικευμένο σύστημα «εντοπισμού» της δυστονίας με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται λάθος διαγνώσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι πως μετά τις περαιτέρω δοκιμές, το «έξυπνο» εργαλείο θα ενσωματωθεί σύντομα στις κλινικές πρακτικές, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε πολλά νοσοκομεία.

Αν σου άρεσε κάνε