MIT: Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον Covid-19 ...ακούγοντας το βήχα

MIT: Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον Covid-19 ...ακούγοντας το βήχα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 17:45 Δημιουργία 03/11/20, 17:33

Αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, με τον οποίο θα πραγματοποιείται διάγνωση της νόσου Covid-19 σε ασθενείς, με βάση τον ήχο του βήχα τους, ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology– οι διαφορές στον ήχο του βήχα ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. Η «έξυπνη» τεχνολογία ωστόσο μπορεί να τις ξεχωρίσει.

«Οι ήχοι που παράγει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι διαφορετικοί, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα», αναφέρει ο Brian Subirana –επιστήμονας του ΜΙΤ και ένας από τους βασικούς ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη- σε άρθρο της ιστοσελίδας του BBC.

Το σύστημα εντόπισε με επιτυχία, σε ποσοστό 98,5%, τις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ήδη υποβληθεί σε τεστ και είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ακόμη εντόπισε επιτυχώς, σε ποσοστό 100%, ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει άλλα σύμπτωμα.

«Οι περιπτώσεις χρήσης του συγκεκριμένου συστήματος στην πράξη θα μπορούσαν να αφορούν την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των φοιτητών, των εργαζόμενων και του κοινού, καθώς λειτουργούν και πάλι τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα, η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή ομαδικών τεστ, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση ξεσπάσματος της νόσου, σε ομάδες ανθρώπων», τονίζουν οι επιστήμονες.

Αντίστοιχες τεχνολογικές εφαρμογές, είναι υπό ανάπτυξη, στο πλαίσιο ερευνών που υλοποιούνται και από άλλους φορείς όπως τα πανεπιστήμια Cambridge University, Carnegie Mellon University και η βρετανική εταιρία Novoic.

Αν σου άρεσε κάνε