Καταγγελία στη Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Καταγγελία στη Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 15:28 Δημιουργία 28/11/18, 15:16

Επτά οργανώσεις καταναλωτών θα προβούν σε καταγγελίες εις βάρος της Google για πρακτικές που, όπως ισχυρίζονται, παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών της υπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες αφορούν τις πρακτικές παρακολούθησης και εντοπισμού της τοποθεσίας των χρηστών από τον τεχνολογικό κολοσσό και βασίζονται σε στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε η νορβηγική Forbrukerradet.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα, η Google χρησιμοποιεί σειρά «κόλπων» και πρακτικών για να εξασφαλίζει πως οι χρήστες της έχουν ενεργοποιημένες τις λειτουργίες εντοπισμού τοποθεσίας, χωρίς, ωστόσο, να παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες για το τι συνεπάγεται αυτό. Με άλλα λόγια, οι χρήστες εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού θέσης.

Από την πλευρά της, η Google απαντά πως το ιστορικό τοποθεσιών είναι από default απενεργοποιημένο και υπάρχει δυνατότητα edit, διαγραφής ή pause ανά πάσα στιγμή, και επιπρόσθετα, ότι η επίμαχη ρύθμιση βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στους χρήστες της.

«Τα δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να αποκαλύπτουν πολλά για τους ανθρώπους, περιλαμβανομένων θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτικών αντιλήψεων, υγείας και σεξουαλικού προσανατολισμού», επιμένουν οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Και μάλιστα, οι πρακτικές της εταιρεία είναι σε ευθεία παραβίαση του νέου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR), «καθώς η Google δεν έχει έγκυρη νομική βάση για την επεξεργασία των επίμαχων δεδομένων. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει πως η συναίνεση που παρέχεται από τους χρήστες υπό αυτές τις συνθήκες δε δίνεται ελεύθερα», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των οργανώσεων.

Οι πρακτικές αυτές, υπογραμμίζεται, είναι κατά παράβαση του GDPR, «καθώς η Google δεν έχει έγκυρη νομική βάση για την επεξεργασία των επίμαχων δεδομένων. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει πως η συναίνεση που παρέχεται από τους χρήστες υπό αυτές τις συνθήκες δε δίνεται ελεύθερα».

Αν σου άρεσε κάνε