Το Wi-Fi υστερεί σε ταχύτητα σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία

Το Wi-Fi υστερεί σε ταχύτητα σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:37 Δημιουργία 28/11/18, 15:57

Οι ταχύτητες με τις οποίες οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» αρχεία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες ταχύτητες των ασύρματων δικτύων (Wi-Fi) σε αρκετές χώρες. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, όπου η «ψαλίδα» είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Τα τεστ που έγιναν σε 80 χώρες, αποκαλύπτουν ότι το Wi-Fi, υστερεί σε ταχύτητα έναντι της κινητής τηλεφωνίας σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα online πρόσβασης μέσω κινητής, σε σχέση με το Wi-Fi, απολαμβάνουν οι χρήστες στην Αυστραλία, που είναι κατά 13Mbps από το μέσο όρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη στη διεθνή κατάταξη, όσον αφορά τη διαφορά ταχύτητας «κατεβάσματος» αρχείων ανάμεσα στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (21,8 Mbps) και του Wi-Fi (11,2 Mbps). Η χώρα μας κατατάσσεται σε εκείνες όπου τόσο η ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) όσο και «ανεβάσματος» (upload) αρχείων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το Wi-Fi.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα της έναντι του Wi-Fi, σύμφωνα με την έρευνα της OpenSignal. Μάλιστα, η απόσταση αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε βάρος του Wi-Fi, όταν λειτουργήσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι καθώς τα δίκτυα 4G και 5G δύσκολα θα αναπτυχθούν πλήρως στην περιφέρεια και στις απομονωμένες περιοχές κάθε χώρας, το Wi-Fi θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό μέσο online πρόσβασης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε