Εκτόξευσαν δορυφόρους χωρίς έγκριση

Εκτόξευσαν δορυφόρους χωρίς έγκριση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 10:24 Δημιουργία 27/12/18, 10:12

Η εταιρεία Swarm Technologies Inc εκτόξευσε και έθεσε σε λειτουργία τέσσερις πειραματικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, χωρίς πρώτα να λάβει σχετική άδεια, με συνέπεια να υπάρξει κίνδυνος συγκρούσεων στο διάστημα. Η ενέργεια αυτή απείλησε δορυφορικές επιχειρήσεις κυβερνητικού και εμπορικού χαρακτήρα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αρμόδια αμερικανική αρχή, FCC, η οποία επέβαλε στη Swarm πρόστιμο 900 χιλ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία, που ιδρύθηκε από πρώην μηχανικούς της Google και της Apple το 2016, δέχτηκε επίσης να επεκταθεί η επίβλεψη και ο έλεγχος από πλευράς της FCC, καθώς και να ενημερώνει την FCC εκ των προτέρων για εκτοξεύσεις για διάστημα τριών ετών.

Η Swarm εκτόξευσε τους δορυφόρους στην Ινδία τον τελευταίο Ιανουάριο, μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματος προς την FCC, λόγω προβληματισμών για τις δυνατότητες ανίχνευσης/παρακολούθησής τους από την εταιρεία. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η Swarm μετέδιδε παρανόμως σήματα μεταξύ επίγειων σταθμών στη Τζόρτζια των ΗΠΑ και των δορυφόρων για πάνω από μια εβδομάδα. Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως η Swarm επιδιδόταν σε χρήση μετεωρολογικών αεροστάτων χωρίς σχετική άδεια και ότι έκανε δοκιμές άλλων ειδών εξοπλισμού πριν την εκτόξευση.

Σκοπός της Swarm είναι να παρέχει χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Ίντερνετ από το διάστημα, προσβλέποντας μακροπρόθεσμα σε έναν αστερισμό περίπου 100 δορυφόρων. Η εταιρεία έλαβε εν τέλει άδεια τον Αύγουστο να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους της και ανακοίνωσε πως δεσμεύεται να συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς, τονίζοντας πως οι δορυφόροι της είναι «100% ανιχνεύσιμοι».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η SpaceX εκτόξευσε άλλους τρεις δορυφόρους για τη Swarm με πύραυλο Falcon 9, μετά από σχετική έγκριση από πλευράς της FCC.

O Μάικ Ο' Ράιλι, επίτροπος της FCC, δήλωσε πως το ύψος του προστίμου πιθανότατα «δεν είναι αρκετά σημαντικό για να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον, αλλά η αρνητική κάλυψη από τα ΜΜΕ πιθανώς να εμποδίσει τόσο αυτή την εταιρεία, όσο και άλλες, να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο ξανά».

Αν σου άρεσε κάνε