Βρετανία: Μέσα αντιμετώπισης drones δηλώνει πως έχει πλέον η κυβέρνηση

Βρετανία: Μέσα αντιμετώπισης drones δηλώνει πως έχει πλέον η κυβέρνηση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 21:47 Δημιουργία 28/12/18, 21:45

Ειδικά συστήματα εντοπισμού θα εγκατασταθούν ανά το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της απειλής των drones, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ στο Λονδίνο, λόγω αναφορών περί θεάσεων drones κοντά στους διαδρόμους.

Ο υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας, είπε πως αυτοί που χρησιμοποιούν drones «είτε απρόσεκτα, είτε για εγκληματικούς σκοπούς» μπορούν να περιμένουν «τις αυστηρότερες ποινές». Υπενθυμίζεται πως δύο άτομα συνελήφθησαν για το περιστατικό, ωστόσο απελευθερώθηκαν χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Περίπου 1.000 πτήσεις επηρεάστηκαν κατά τις 36 ώρες που διήρκεσε η αναταραχή στο αεροδρόμιο, την προηγούμενη εβδομάδα. Έκτοτε, το αεροδρόμιο έχει δαπανήσει 5 εκατομμύρια λίρες σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γουάλας δήλωσε πως «η μεγάλη εξάπλωση τέτοιων συσκευών, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της ανάπτυξης στρατιωτικών αντιμέτρων σε πολιτικά περιβάλλοντα, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Πάντως, μπορώ να πω πως είμαστε σε θέση πλέον να αναπτύξουμε συστήματα εντοπισμού ανά το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς συστήματα θα είναι αυτά, ούτε πόσο γρήγορα ή σε τι κλίμακα θα τεθούν σε υπηρεσία. Σημειώνεται, πάντως, πως αυτές οι εξαγγελίες λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες αφού η Αυστραλία ανακοίνωσε και αυτή από πλευράς της πως ειδικοί αισθητήρες θα εγκατασταθούν σε αεροδρόμια από τον επόμενο μήνα.

Το Εργατικό Κόμμα έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «απέτυχε να δράσει», παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που συνιστούν τα drones για τα αεροπλάνα.

Μέτρα προστασίας αεροσκαφών είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο. Από τον επόμενο Νοέμβριο, οι χειριστές drones βάρους άνω των 250 γραμμαρίων θα πρέπει να εγγραφούν στην αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας και να κάνουν online τεστ ασφαλείας.

Αν σου άρεσε κάνε