Σημάδια «κόπωσης» μετά το 3ήμερο ανοδικό σερί

Σημάδια «κόπωσης» μετά το 3ήμερο ανοδικό σερί

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:00 Δημιουργία 04/04/19, 17:57

Σημάδια «κόπωσης» εμφάνισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υποκύπτοντας στη διάθεση των profit takers, ύστερα από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Αν και ο ΓΔ έκλεισε στο «κόκκινο», εντούτοις κρατήθηκε στα επίπεδα των 745 μονάδων, με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα είναι σημαντικά για την αγορά, ειδικά ενώ έπεται η δοκιμασία της ζώνης των 750 μονάδων.

ΧΑ και επενδυτές δεν μπόρεσαν, πάντως, να «χωνέψουν» το ναυάγιο και του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, καθώς χθες δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 50,1% της εισηγμένης.

Ο άγονος διαγωνισμός εκπέμπει αρνητικά μηνύματα στη Λεωφόρο Αθηνών, ειδικά τη στιγμή που τα ΕΛΠΕ προέρχονται από αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2018 ύψους 730 εκατ. ευρώ), πωλήσεων και κύκλου εργασιών, ενώ ανακοίνωσαν για τη χρήση του 2018 μέρισμα 0,75 ευρώ/ μετοχή (50 σεντς συν 25 σεντς από την πώληση του ΔΕΣΦΑ ή αλλιώς 229,2 εκατ. ευρώ).

Η «χασούρα» 4,27% της μετοχής της εισηγμένης αποτέλεσε «βαρίδι» για τον ΓΔ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η εισήγηση του EuroWorkingGroup για εκταμίευση της δόσης στο αυριανό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά και οι πληροφορίες ότι η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει το ΔΝΤ, τονίζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,02%, στις 1.914,74 μονάδες, ενώ στο +2,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.199,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,37% στις 597,92 μονάδες.

Παράλληλα, την πορεία των ΕΛΠΕ ακολούθησε και η Alpha Bank, η οποία έκλεισε με απώλειες 3,96%, με τις Eurobank, Coca Cola, Εθνική και Φουρλή να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισε η Μυτιληναίος, Λάμδα, Τιτάν, ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Grivalia, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισε στο τέλος με το +2,29% που σημείωσε, με τον Ελλάκτωρα, την Aegean, τον ΟΛΠ και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Σαράντης, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη.

Αν σου άρεσε κάνε