Από «40 κύματα» το θετικό πρόσημο στο ΧΑ

Από «40 κύματα» το θετικό πρόσημο στο ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:14 Δημιουργία 16/05/19, 18:12

Με τις στηρίξεις της ΕΤΕ και αρκετών δεικτοβαρών τίτλων η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά απορρόφησε το ισχυρό πρέσινγκ, τερματίζοντας σε ανοδικό έδαφος τη συνεδρίαση-ασανσέρ της Πέμπτης.

Μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η μπίλια κάθισε τελικά στο «πράσινο», τη στιγμή που η πλειονότητα των funds αναπροσαρμόζει τα χαρτοφυλάκά της, στη «σκιά» των τελευταίων αλλαγών του οίκου MSCI.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 726,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 721,93 μονάδων (-0,13%) και 733,58 μον. (+1,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,45%, στις 1.885,22 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.083,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 598,57 μονάδες.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασαν τόσο τους θεσμούς όσο και το ΧΑ, που «μαύρισε» το «πακέτο» ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μπλοκάροντας ουσιαστικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο με την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου.

Οι αγορές έδωσαν σκληρή απάντηση στην παροχολογία, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, το πόσο ευάλωτη είναι ακόμη η ελληνική οικονομία.

Αύριο, Παρασκευή, πάντως, η αγορά θα δείξει την αντίδρασή της ως προς τις εξελίξεις, που θα υπάρξουν στο Eurogroup, αν και η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως σε πρώτο πλάνο σήμερα βρέθηκαν τα νεότερα γύρω από τα «μέτωπα» της ΕΤΕ και της Eurobank, αναφορικά με το business plan της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου και με τις δεσμευτικές προσφορές που καταβλήθηκαν για τις τιτλοποιήσεις, αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Εθνική και ο ΑΔΜΗΕ "κράτησαν" σε θετικά εδάφη το ΧΑ, αφού σημείωσαν κέρδη 3,4% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Grivalia, Φουρλής, Coca Cola, Jumbo και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, οι ΕΧΑΕ, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο έθεσαν την πτώση τους οι Σαράντης, Eurobank, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή η ΔΕΗ.

Αν σου άρεσε κάνε