ΧΑ: «Προσγείωση» κάτω από τις 720 μονάδες με βαρίδι... την Coca-Cola

ΧΑ: «Προσγείωση» κάτω από τις 720 μονάδες με βαρίδι... την Coca-Cola

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:56 Δημιουργία 20/05/19, 17:49

«Κατρακύλησε» κάτω από τα επίπεδα των 720 μονάδων η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από ισχυρούς, προεκλογικούς κλυδωνισμούς.

Το ΧΑ έκλεισε με σημαντικές απώλειες, ενώ στο ταμπλό εκδηλώθηκαν σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε δεικτοβαρείς τίτλους, τη στιγμή που οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου μέτρων του Αλέξη Τσίπρα ολοένα και εντείνονται.

Μάλιστα, σε σημερινό του σχόλιο ο Fitch προειδοποίησε ότι οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ενδέχεται να αποτελέσουν πηγή νέων εντάσεων με τους δανειστές.

Ο οίκος τονίζει ότι η ενδυνάμωση της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σκοπός της ανακοίνωσης των φοροελαφρύνσεων, ωστόσο επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 717,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 717,02 μονάδων (-1,69%) και 731,38 μον. (+0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,54 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,39%, στις 1.852,89 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.072,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 588,20 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η αγορά κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, με τους αγοραστές να απέχουν από τη Λεωφόρο Αθηνών, τηρώντας στάση αναμονής για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης την προσεχή Κυριακή.

Συν τοις άλλοις, η αγορά δείχνει να δέχεται πιέσεις από τα passive funds, που παρακολουθούν τον δείκτη Standard της Ελλάδας στον MSCI.

Οι αλλαγές στον δείκτη θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 29 Μαΐου, οπότε το rebalancing θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, «οδηγός» στις απώλειες αποδείχτηκε σήμερα η μετοχή της Coca Cola, η οποία έχασε κατά 5,64%, με την Εθνική να ακολουθεί με -4,57%.

Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Λάμδα και Eurobank.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Φουρλής, Τιτάν, Motor Oil, Σαράντης, Aegean, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με την Πειραιώς να κλείνει χωρίς μεταβολή. Ο ΟΤΕ, στον αντίποδα, άντεξε με το +0,18% που σημείωσε, ενώ και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε θετικά, στο +1,81%, εκτός της ΔΕΗ και Cenergy.

Αν σου άρεσε κάνε