ΧΑ: Επιλέγει «στάση αναμονής» πριν τις κάλπες

ΧΑ: Επιλέγει «στάση αναμονής» πριν τις κάλπες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:43 Δημιουργία 22/05/19, 11:36
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μετά την «κατρακύλα» της περασμένης Δευτέρας και τη σημαντική ανάκαμψη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, την Τετάρτη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επιλέγει τη στάση αναμονής, μόλις λίγα 24ωρα πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Αναλυτές και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ΧΑ ζητεί επιτακτικά ένα «καθαρό» αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, έτσι ώστε το μήνυμα των εκλογών να είναι σαφές και ηχηρό.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η ανάγκη αυτή έχει ενταθεί και λόγω των προβληματισμών για το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα.

Με λίγα λόγια, η αγορά ελπίζει σε μία άνετη εκλογική νίκη, που θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, όταν στηθούν και οι εθνικές κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά άνοιξε σήμερα την «αυλαία» σε θετικό έδαφος και στη ζώνη των 730-740 μονάδων, με την επιφυλακτικότητα ωστόσο να είναι έκδηλη στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το ΧΑ «διαβάζει» με μεγάλη προσοχή τα προειδοποιητικά μηνύματα των ξένων επενδυτικών οίκων για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, φοβούμενο μήπως και η παροχολογία ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας παράλληλα σε νέο γύρο σύγκρουσης Αθήνας-δανειστών.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,61% στις 737,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.907,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 620,37 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο +1,3% κινείται η μετοχή της Coca Cola και της Alpha Bank, στο +1,28% του ΑΔΜΗΕ και στο +1,15% της Πειραιώς. Θετική είναι και η συμβολή των ήπιων κερδών των Εθνικής, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, βαρίδι είναι το -1,53% της ΔΕΗ, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Σαράντης, ΟΛΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλής, Aegean και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Cenergy.

Αν σου άρεσε κάνε