Με τραπεζική φόρα πάνω από τις 740 μονάδες το ΧΑ

Με τραπεζική φόρα πάνω από τις 740 μονάδες το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:40 Δημιουργία 22/05/19, 14:33

Πάνω από τα επίπεδα των 740 μονάδων έχει «σκαρφαλώσει» αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί της ανόδου.

Ο τραπεζικός δείκτης, μάλιστα, κινείται πάνω από τις 600 μονάδες, με τις μετοχές του να αντιδρούν μετά από ένα δεκαπενθήμερο διόρθωσης.

Θετικά στον τραπεζικό κλάδο λειτουργεί η έκθεση της UBS, στην οποία ο οίκος τονίζει ότι αναμένονται θετικές εκπλήξεις στο «μέτωπο» των NPEs.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,29% στις 742,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.926,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,03% στις 632,00 μονάδες.

Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ΧΑ ζητεί επιτακτικά ένα «καθαρό» αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, έτσι ώστε το μήνυμα των εκλογών να είναι σαφές και ηχηρό.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η ανάγκη αυτή έχει ενταθεί και λόγω των προβληματισμών για το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα.

Με λίγα λόγια, η αγορά ελπίζει σε μία άνετη εκλογική νίκη, που θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, όταν στηθούν και οι εθνικές κάλπες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, Eurobank και Πειραιώς ξεχωρίζουν με το +3,71% και +3,51% που καταγράφουν, με τις Εθνική, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο και Coca Cola να ακολουθούν με κέρδη ανώτερα του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Cenergy, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Φουρλής, Aegean, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Τιτάν, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Η Motor Oil χάνει 1,40%, ο ΟΛΠ υποχωρεί κατά 1,65%, ενώ η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 2,26%.

Αν σου άρεσε κάνε