Στο φίνις έβαλε «όπισθεν» το ΧΑ

Στο φίνις έβαλε «όπισθεν» το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:53 Δημιουργία 22/05/19, 17:46
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο και ενώ η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σημείωνε ισχυρή άνοδο, έχοντας λάβει τραπεζική ώθηση, την τελευταία στιγμή οι πωλητές σήκωσαν κεφάλι και ο ΓΔ τερμάτισε στο «κόκκινο».

Αν και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για συνέχιση της χθεσινής τεχνητής αντίδρασης έως το φίνις, εντούτοις οι πωλητές πέρασαν στην αντεπίθεση, οπότε μεγάλη μεγάλη μερίδα του Ftse 25 σημείωσε «χασούρα», με τη ΔΕΗ να… πρωταγωνιστεί.

Ο ΓΔ «έπεσε» από τα επίπεδα των 740 μονάδων, τα οποία και ξεπέρασε το μεσημέρι, κλείνοντας στη ζώνη των 730 μονάδων και επιβεβαιώνοντας τη συσσώρευση στις 720-740 μονάδες, μόλις λίγα 24ωρα πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, ο τραπεζικός δείκτης «κρατήθηκε» πάνω από τις 600 μονάδες, τις οποίες είχε να «δει» 15 ημέρες, όμως δεν διατήρησε τα σημαντικά κέρδη, που κατέγραψε νωρίτερα, «περνώντας» τελικά σε αρνητικό έδαφος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως καταλυτικός παράγοντας της στιγμιαίας, όπως φάνηκε, τραπεζικής αντίδρασης την Τετάρτη ήταν η εκτίμηση της UBS ότι υπάρχουν περιθώρια «εκπλήξεων» για τις συστημικές όσον αφορά το «μέτωπο» των NPEs.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έγραψε πτώση 0,23% στις 731,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 731,49 μονάδων (-0,23%) και 743,90 μον. (+1,46%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 226,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 241,9 εκατ. τεμάχια (με τα 217,9 εκατ. στη Eurobank), ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 17,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04%, στις 1.897,52 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.080,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 613,41 μονάδες.

Μετά τη «βουτιά» της περασμένης Δευτέρας και το χθεσινό ράλι η αγορά φαίνεται πως επιλέγει τη στάση αναμονής, ενόψει των ευρωεκλογών.

Αναλυτές και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ΧΑ ζητεί επιτακτικά ένα «καθαρό» αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, έτσι ώστε το μήνυμα των εκλογών να είναι σαφές και ηχηρό.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η ανάγκη αυτή έχει ενταθεί και λόγω των προβληματισμών για το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα.

Με λίγα λόγια, η αγορά ελπίζει σε μία άνετη εκλογική νίκη, που θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, όταν στηθούν και οι εθνικές κάλπες.

Το ΧΑ «διαβάζει» με μεγάλη προσοχή τα προειδοποιητικά μηνύματα των ξένων επενδυτικών οίκων για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, φοβούμενο μήπως και η παροχολογία ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας παράλληλα σε νέο γύρο σύγκρουσης Αθήνας-δανειστών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 4,01%, με τον ΟΛΠ και τη Motor Oil να ακολουθούν με -3,5% έκαστη. Η πτώση σε Τιτάν και ΟΤΕ έφτασε το 2,78% και 2,45% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Aegean και Λάμδα.

Στον αντίποδα, τα ανώτερα του 2% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Coca Cola, Πειραιώς και Βιοχαλκο παρείχαν κάποια στήριξη, ενώ η Εθνική και η ΕΧΑΕ έκλεισαν στο +1,38% και στο +1,25% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Αν σου άρεσε κάνε