ΧΑ: Με ράλι 5% και διψήφια τραπεζικά κέρδη καλωσορίζει τις εθνικές εκλογές

ΧΑ: Με ράλι 5% και διψήφια τραπεζικά κέρδη καλωσορίζει τις εθνικές εκλογές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:04 Δημιουργία 27/05/19, 10:45

Με ένα εντυπωσιακό άλμα της τάξεως του 5% καλωσορίζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τόσο τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις ευρωκάλπες όσο και την ανακοίνωση της άμεσης προκήρυξης εθνικών εκλογών, δίνοντας την... έγκρισή της για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί στις 30 Ιουνίου.

Μάλιστα, ο ΓΔ κινείται στα επίπεδα των 770 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν διψήφια κέρδη. Ενδεικτική η άνοδος 21% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, δε, ράλι σημειώνεται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,29%, του 7ετούς υποχωρεί κάτω από το 2,5%, ενώ του 5ετούς διαμορφώνεται στο 2,08%.

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και στη μετοχή της ΔΕΗ, εν αναμονή των εξελίξεων στο «μέτωπο» του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων της εισηγμένης.

Αύριο, Τρίτη, εξάλλου λήγει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των «μνηστήρων», οι οποίοι κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:50, διαμορφώνεται στις 768,61 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5 %. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 35,83 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 4,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,55%.

Όπως γράφαμε κατά τη διάρκεια όλης της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας στο «Xrimaonline.gr», αγορά και επενδυτές ζητούσαν επιτακτικά ένα «καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών επιβεβαιώνει πως τα μηνύματα της κάλπης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Οι έκτακτες εξελίξεις δίνουν «ανάσα» στην επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο, που είχε ενταθεί λόγω της ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια μίας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Οι ίδιοι παράγοντες, εξάλλου, τονίζουν ότι σε περίπτωση παράτασης της πολιτικής αστάθειας έστω και μέχρι τον Οκτώβριο, εγκυμονούσαν μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Το τοπίο για την επόμενη ημέρα ξεκαθαρίζει, η πολιτική αλλαγή θεωρείται δεδομένη και πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική, που έχει αναπτύξει η ΝΔ, για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+21,18%), της ΔΕΗ (+11,86%), της Alpha Bank (+11,55%), της Eurobank (+9,58%) και της Viohalco (+8,24%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+10,17%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+7,15%). Ανοδικά κινούνται 65 μετοχές, 5 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Πειραιώς +21,18% και Κυριακούλης +14,39%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Unibios -12,88% και Χαϊδεμένος -5,19%.

Αν σου άρεσε κάνε