Πάρτι σε ΧΑ και ομόλογα για τις εθνικές κάλπες

Πάρτι σε ΧΑ και ομόλογα για τις εθνικές κάλπες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 16:27 Δημιουργία 27/05/19, 14:18

Πάρτι κάνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της άμεσης προκήρυξης εθνικών εκλογών, μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ και της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες.

Αυτή την ώρα το ΧΑ «γράφει» εκρηκτική άνοδο της τάξεως του 6%, κρατώντας μάλιστα επαφή με τη ζώνη των 780 μονάδων. Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός δείκτης «τρέχει» σε ράλι, σημειώνοντας κέρδη άνω του 10%.

Η αγορά προεξοφλεί ήδη αυτοδυναμία της ΝΔ, αφότου το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ιστορικό ρεκόρ στις ευρωεκλογές, «φεύγοντας» μπροστά με 9,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει κατά 6,01% στις 776,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 107,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 5,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.011,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 10,86% στις 661,90 μονάδες.

Μάλιστα, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν πως η εκτίναξη του τζίρου στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί μία πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης» στη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που αναμένεται να επισφραγιστεί στις 30 Ιουνίου, όταν και τοποθετείται η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, την έγκρισή της στο εκλογικό αποτέλεσμα δίνει και η εγχώρια αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,005% φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και καταρρίπτοντας τα προηγούμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 24,52%, με τις Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με διψήφια ποσοστά ανόδου από 10% έως 13%. Κέρδη που ξεπερνούν το 8% σημειώνουν οι ΟΛΠ και Βιοχαλκο, Εθνική και Eurobank είναι στο +7,2% και +7,7% αντίστοιχα, ενώ άνω του 6% είναι τα κέρδη σε Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κερδίζουν 5,26%, οι ΟΤΕ και Cenergy ενισχύονται κατά 4,28% και 4,13% αντίστοιχα, με τις Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Σαράντη να είναι πάνω από το +3%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Όπως γράφαμε κατά τη διάρκεια όλης της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας στο «Xrimaonline.gr», αγορά και επενδυτές ζητούσαν επιτακτικά ένα «καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών επιβεβαιώνει πως τα μηνύματα της κάλπης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Οι έκτακτες εξελίξεις δίνουν «ανάσα» στην επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο, που είχε ενταθεί λόγω της ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια μίας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Οι ίδιοι παράγοντες, εξάλλου, τονίζουν ότι σε περίπτωση παράτασης της πολιτικής αστάθειας έστω και μέχρι τον Οκτώβριο, εγκυμονούσαν μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Το τοπίο για την επόμενη ημέρα ξεκαθαρίζει, η πολιτική αλλαγή θεωρείται δεδομένη και πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική, που έχει αναπτύξει η ΝΔ, για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Αν σου άρεσε κάνε