ΧΑ: Πήραν τη «μάχη» οι αγοραστές σε μετεκλογικό mood

ΧΑ: Πήραν τη «μάχη» οι αγοραστές σε μετεκλογικό mood

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:21 Δημιουργία 03/06/19, 18:13
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κόντρα στο διεθνές κλίμα πήγε το ΧΑ, τερματίζοντας στο «πράσινο» την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία είχε πολιτικό «φόντο» και συγκεκριμένα τον νέο θρίαμβο της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «έκλεισε» λίγα βήματα κάτω από τις 840 μονάδες, αφότου οι αγοραστές επικράτησαν έναντι των πωλητών, μία μόλις ώρα πριν το τέλος των συναλλαγών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 836,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 823,85 μονάδων (-0,77%) και 837,88 μον. (+0,92%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 138,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 65,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,29 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,65%, στις 2.129,86 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.185,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 791,15 μονάδες.

Η αγορά αντιστάθηκε τελικά στη «διόρθωση», που επιχειρήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, η οποία ήταν βέβαια αναμενόμενη, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΓΔ σημείωσε κέρδη άνω του 13% και ο τραπεζικός άνω του 31%.

Η άνοδος της αγοράς και των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην προσδοκία για γρήγορη αλλαγή στο προφίλ ρίσκου της χώρας μας, με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

Σήμερα, λοιπόν, οι profit takers έκαναν παιχνίδι στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από το μεσημέρι, ωστόσο, η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών άλλαξε, με τους αγοραστές να παίρνουν κεφάλι και να νικούν…

Το ΧΑ, πάντως, στρέφει τώρα το «βλέμμα» του στα απόνερα του EWG, ενόψει της δημοσιοποίησης της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, τη στιγμή που η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Είναι πολύ σημαντικό, λένε οι αναλυτές, να μην αλλάξει η ψυχολογία των επενδυτών, καθώς αυτή έχει συμβάλλει καθοριστικά στο ράλι των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Για πρώτη φορά, εξάλλου, το spread των ελληνικών τίτλων υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι των ιταλικών.

Συγκεκριμένα, το spread έχει μειωθεί στις 25 μ.β. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξακολουθεί να κινείται κάτω του 3% και στο 2,859%, «γράφοντας» πτώση της τάξεως του 1,55%.

Την ίδια ώρα, σε ράλι «τρέχει» και η απόδοση του 5ετούς, η οποία διαμορφώνεται στο 1,733% (νέο ιστορικό χαμηλό) με την πτώση να ξεπερνά το 2,4% από τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες σχολιάζουν πως οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της αγοράς, που προεξοφλεί ωστόσο αυτοδυναμία της ΝΔ στις εθνικές κάλπες.

Την ίδια ώρα, θετικά σινιάλα εξέπεμψε σήμερα η Moody's, κάνοντας λόγο για θετικές προοπτικές όσον αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ συνέχισε σήμερα την εκρηκτική της άνοδο, κλείνοντας με κέρδη 11,80% στα 2,2260 ευρώ, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 1,20 ευρώ που είχε στο τέλος του Απριλίου. Κέρδη 5,61% σημείωσε η Cenergy, με τις Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Ο Μυτιληναίος και ο Φουρλής έκλεισαν με άνοδο 2,41% και 2,01% αντίστοιχα.

Τα κέρδη σε Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Λάμδα και Σαράντης, σε αντίθεση με την ήπια πτώση που σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Βιοχαλκο. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Coca Cola και Τιτάν, ενώ η Eurobank έκλεισε στο -2,40% και η Aegean στο -5,46%, κατά την πρώτη ημέρα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Αν σου άρεσε κάνε