Βίαιη «προσγείωση» για το ΧΑ λόγω profit taking

Βίαιη «προσγείωση» για το ΧΑ λόγω profit taking

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:00 Δημιουργία 04/06/19, 17:53
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Απότομη «προσγείωση» στη ζώνη των 810 μονάδων επέφερε το profit taking, που σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών την Τρίτη.

Οι επενδυτές «κλείδωσαν» τα εντυπωσιακά κέρδη του μετεκλογικού ράλι, προχωρώντας σε κινήσεις ενθυλάκωσης, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να τερματίζει με απώλειες άνω του 2,5%.

Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης «έγραψε» εντυπωσιακή άνοδο άνω του 31%, ενώ σήμερα σημείωσε σημαντική «χασούρα» της τάξεως του 8%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έχασε κατά 2,81% στις 813,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 811,13 μονάδων (+0,04%) και 811,13 μον. (+3,07%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 938 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,18%, στις 2.083,45 μονάδες, ενώ στο -1,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.167,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,24% στις 725,94 μονάδες.

Ήταν αναμενόμενη η βίαιη «διόρθωση» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν ακόμη και υπερβολές λόγω φοβερής ευφορίας.

Σήμερα το ΧΑ βρέθηκε αντιμέτωπο με τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη στο πρώτο 3μηνο, η οποία ήταν απογοητευτική, αφού διαμορφώθηκε μόλις στο 1,3%.

Τώρα το «βλέμμα» της αγοράς στρέφεται στην 3η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη. Θα πρόκειται, όπως λένε οι πληροφορίες, για ένα ακόμη εκκωφαντικό «χαστούκι» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές. Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χαμηλώνουν τον πήχη του πλεονάσματος στο 3% για το 2019 και στο 2,5% για το 2020, εκτιμώντας δηλαδή ότι φέτος ο στόχος του 3,5% δεν θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων λόγω του πακέτου του Ζαππείου.

Πάντως, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως και σε πολιτικό επίπεδο η αγορά επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις, που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τη διάλυση της Βουλής, η οποία θα υλοποιηθεί, αφότου ο ίδιος μεταβεί στον Προκόπη Παυλόπουλο μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΔΕΗ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, αν και στην τελευταία αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν οι μεγάλες μεταβολές της από το -5,48% έως και το +2,88%. Απώλειες 1,3% σημείωσαν οι Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Λάμδα, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΤΕ και Βιοχαλκο, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Τιτάνας και ο Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη, με την Coca Cola να ολοκληρώνει στο +2,05% παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον γενικό δείκτη, όπως και η Cenergy με το +3,59% που σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε