Στο «πράσινο» επέστρεψε το ΧΑ με τραπεζική χείρα βοηθείας

Στο «πράσινο» επέστρεψε το ΧΑ με τραπεζική χείρα βοηθείας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:02 Δημιουργία 05/06/19, 17:55
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στο «πράσινο» επέστρεψε την Τετάρτη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τη χθεσινή βίαιη «διόρθωση», με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται αυτής της αντίδρασης.

Ωστόσο, ο τζίρος παρουσίασε καθίζηση σήμερα συγκριτικά με την εικόνα των περασμένων συνεδριάσεων.

Η αγορά τερμάτισε στη ζώνη των 820 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη να «γράφει» κέρδη άνω του 8%, απεγκλωβίζοντας τον ΓΔ από τα επίπεδα των 815 μονάδων, όπου βρισκόταν για τη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 821,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 808,93 μονάδων (-0,54%) και 822,68 μον. (+1,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 283 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,92%, στις 2.102,52 μονάδες, ενώ στο +2,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.199,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,64% στις 745,08 μονάδες.

Το ΧΑ φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε από το «ράπισμα» της Κομισιόν για το πακέτο του Ζαππείου. Η Επιτροπή βγάζει «κίτρινη κάρτα» για τις προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού, χτυπώντας «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που ήθελαν τους θεσμούς να περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, ο λογαριασμός των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές, ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια».

Η έκταση της απόκλισης, τονίζει η Κομισιόν, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.

Όπως αποτυπώθηκε, πάντως, στο ταμπλό η αγορά ικανοποιήθηκε από τη διαπίστωση της Κομισιόν ότι υπάρχει βελτίωση στα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου.

Αναφερόμενη στις δύο πρωτοβουλίες για τη μείωση των NPLs από το ΤΧΣ (APS) και την ΤτΕ (AMC), η Κομισιόν τις βλέπει θετικά, αλλά επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον κατά πόσον θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 4,08%, με την Πειραιώς να κλείνει με άνοδο 3,40% και την Alpha Bank με 2,78%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Αντιθέτως, οι Φουρλής, Motor Oil, Aegean, Cenergy, Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Λάμδα και Τιτάν έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να έχει σημειώσει απώλειες που να ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Αν σου άρεσε κάνε