Νέο profit taking «ρίχνει» το ΧΑ

Νέο profit taking «ρίχνει» το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:13 Δημιουργία 07/06/19, 14:10
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στη ζώνη των 815 μονάδων έχει διολισθήσει αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα εντυπωσιακά κέρδη, που σημειώθηκαν κατά το μετεκλογικό ράλι διαρκείας.

Η μεταβλητότητα είναι έντονη και την Παρασκευή στο ταμπλό, με τον ΓΔ να εναλλάσσει πρόσημα. «Βαρίδι» και σήμερα είναι η μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο των προειδοποιήσεων της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας, «μέτωπο» όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Την ίδια στιγμή, τα τραπεζικά χαρτάκια, επίσης, καταγράφουν απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει αυτή την ώρα πάνω από 1,5%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 814,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.091,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,17% στις 728,96 μονάδες.

Η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχει «παγώσει» κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, με την αγορά να παρουσιάζει συσσώρευση στα επίπεδα των 820 μονάδων, αφότου την περασμένη Τρίτη καταγράφτηκε η πρώτη μετεκλογική βίαιη «διόρθωση».

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ έχει στραμμένη την προσοχή της και στο πολιτικό «μέτωπο», αποτιμώντας τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της καυτής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως η αγορά παραμένει προβληματισμένη για τα «καμπανάκια» της Κομισιόν, καλλιεργώντας παράλληλα υψηλές προσδοκίες για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και όχι μόνο.

Σημειώνεται, πάντως, σε ιστορικά χαμηλά εξακολουθούν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνεται και στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, στον απόηχο του μηνύματος της ΕΚΤ για περαιτέρω μετρά τόνωσης της αγοράς, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10εοτύς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,867%, «γράφοντας» πτώση της τάξης του 1,7%.

Την ίδια ώρα, ράλι σημειώνει το 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 3,5% και κάτω από το 1,7% το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ βρίσκεται στο -2,66%, με την Πειραιώς, τη Eurobank και την ΕΧΑΕ να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Βιοχαλκο, Alpha Bank, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Εθνική, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean και Jumbo.

Χωρίς μεταβολή είναι η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι Μυτιληναίος, Φουρλής, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola συντηρούν το θετικό τους πρόσημο, χωρίς όμως καμία να μην υπερβαίνει σε κέρδη το 1%.

Αν σου άρεσε κάνε