ΧΑ: Κέρδισε η... συσσώρευση

ΧΑ: Κέρδισε η... συσσώρευση

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:08 Δημιουργία 07/06/19, 17:59
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τη συσσώρευση στη ζώνη των 810-820 μονάδων επιβεβαίωσε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Φτάνοντας στο φίνις της εβδομάδας, της δεύτερης μετεκλογικής, η αγορά απέδειξε ότι δεν είχε διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ακόμη «χωνεύει» τα καμπανάκια της Κομισιόν για τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω του πακέτου Ζαππείου, ενώ την ίδια ώρα παρατηρεί τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αναμένεται η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί τη διεξαγωγή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στις 13 Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να τα βρει σκούρα στο Eurogroup, στον απόηχο των προειδοποιήσεων και των αυστηρών μηνυμάτων των θεσμών μεταξύ άλλων και για σημαντικές καθυστερήσεις στο «μέτωπο» της υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Πάντως, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι αγορά και επενδυτές ανεβάζουν πολύ τον πήχη για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης όσον αφορά το δημοσιονομικό κεφάλαιο.

Μάλιστα, η NBG Sec σε σημερινή της έκθεση επισημαίνει ότι εάν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκύψει μία ισχυρή νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε να αναζωογονήσει την εφαρμογή της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στο ταμπλό τώρα, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 815,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 811,10 μονάδων (-0,72%) και 820,96 μον. (+0,49%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,01%, στις 2.093,97 μονάδες, ενώ στο +2,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.183,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 737,71 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,72%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,05%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 6,22%.

Ελλάκτωρ και Πειραιώς βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, καταγράφοντας απώλειες 2,16% έκαστη, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Σαράντης, Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

Αντίθετα, η Cenergy κατέγραψε κέρδη 3,45%, με τις Βιοχαλκο και Alpha Bank να ακολουθούν με +1,67% και +1,46% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Εθνική, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αν σου άρεσε κάνε