ΧΑ: Κρατήθηκε το «οχυρό» των 840 μονάδων παρά την επίθεση πωλητών

ΧΑ: Κρατήθηκε το «οχυρό» των 840 μονάδων παρά την επίθεση πωλητών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:56 Δημιουργία 12/06/19, 17:36
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Δεν έχασε τελικά το «οχυρό» των 840 μονάδων η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία χαρακτηρίστηκε από «διορθώσεις» τίτλων και αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων.

Το ΧΑ «έχτισε» απόσταση από την επόμενη κρίσιμη αντίσταση, μόλις μία ώρα πριν από τη λήξη των συναλλαγών, όταν οι πωλητές σήκωσαν κεφάλι, οδηγώντας στο «κόκκινο» την πλειονότητα των δεικτοβαρών μετοχών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 843,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 838,71 μονάδων (-0,86%) και 847,68 μον. (+0,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,36%, στις 2.152,22 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.231,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 787,76 μονάδες.

Η αγορά έδειξε από χθες πως δεν έχει διάθεση για κινήσεις ρίσκου, ώστε να «δοκιμάσει» τη ζώνη των 850 μονάδων. Αν το κάνει, στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση των 880 μονάδων. Ωστόσο, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως καθώς το «μονοπάτι» πάνω από τις 850 μονάδες δεν είναι και τόσο ευκολοδιάβατο, γι’ αυτό και η αγορά διστάζει να το περπατήσει.

Εξάλλου, καθώς οι εξελίξεις στο πολιτικό «μέτωπο» είναι βαρόμετρο για το ΧΑ, όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου δεν πρόκειται να αλλάξουν πολύ οι ισορροπίες.

Βέβαια, η σημερινή «διόρθωση» ήταν αναμενόμενη, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ύστερα από τις υπερβολές που καταγράφτηκαν στο ταμπλό κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού ράλι.

Άλλωστε, οι αναλυτές από χθες δεν απέκλειαν το σενάριο νέας διόρθωσης, με φόντο το ιταλικό ζήτημα που προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς αγορές, αλλά και ενόψει του αυριανού Eurogroup, στον απόηχο των προειδοποιήσεων των θεσμών για τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Μάλιστα, το αυριανό συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ θα γίνει και στη «σκιά» των μηνυμάτων του Γιάννη Στουρνάρα και της Pimco, αντίστοιχα, το πρώτο αφορά τον ανέφικτο στόχο 3,5% για το πλεόνασμα του 2019 και το δεύτερο τον πολύ «αισιόδοξο» στόχο 2,3% για την ανάπτυξη φέτος.

Επισημαίνεται σε αυτό το σημείο ότι η Natixis εκτιμά ότι το έργο της ΝΔ, μετά από τα σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι εύκολο. Όπως προειδοποιεί, η δημοσιονομική ευελιξία παραμένει πολύ περιορισμένη.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Τιτάν και Μυτιληναίου, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Aegean, Λάμδα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Σαράντη, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Αντίθετα, ισχυρή στήριξη παρείχε η Βιοχάλκο, καθώς σημείωσε κέρδη 4,87%, με τη Eurobank να κάνει ένα ράλι στο τέλος, και από το -2,38% να κλείνει στο +2,02%. Μικρά κέρδη σημείωσαν και οι Cenergy, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

Τέλος, αμετάβλητα παρέμειναν τα «χαρτιά» των Φουρλή και ΕΛΠΕ.

Αν σου άρεσε κάνε