Η αγορά «μαζεύει» δυνάμεις

Η αγορά «μαζεύει» δυνάμεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 07:39 Δημιουργία 13/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Λογικά κι αναμενόμενα είναι τα σκαμπανεβάσματα», τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, σχολιάζοντας την εικόνα που καταγράφεται στη Λεωφόρο Αθηνών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Το εντυπωσιακό ράλι που ακολούθησε την Κυριακή των ευρωεκλογών κατά τη διάρκεια του οποίου ο ΓΔ και ο τραπεζικός δείκτης «έγραψαν» κέρδη 13% και άνω του 30%, αντίστοιχα, μέσα σε μία εβδομάδα, έχει ανοίξει τις «ορέξεις» για μεγαλύτερες αποδόσεις. Από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες, Τετάρτη, η αγορά παρουσιάζει σημάδια συσσώρευσης στη ζώνη των 840-845 μονάδων, αλλά όχι και διαθέσεις ρίσκου, ώστε να κινηθεί υψηλότερα.

Αν «αγγίξει» τα επίπεδα των 850 μονάδων, τότε τεχνικά η επόμενη αντίσταση είναι στις 860 μονάδες. Ωστόσο, η διαδρομή έως εκεί δεν είναι και τόσο ευκολοδιάβατη, καθώς η αγορά περιμένει να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό πεδίο.

«Μετά και τις μετεκλογικές υπερβολές που παρατηρήθηκαν στο ταμπλό, η αγορά παίρνει μία ανάσα, δεν μπορεί να τρέχει σε ξέφρενο ράλι διαρκείας», επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν τόσο το ισχυρό profit taking της περασμένης εβδομάδας όσο και τις χθεσινές μικροδιορθώσεις τίτλων και αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Και στις δύο περιπτώσεις η πτώση - είτε μεγάλη είτε μικρή – ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, υπογραμμίζουν πως η αγορά έχει προεξοφλήσει την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και εφεξής «διαβάζοντας» τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις, θα καθορίζει και την τάση της στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς η αυτοδυναμία της «γαλάζιας» παράταξης είναι και δικός της στόχος.

Το ΧΑ συμφωνεί απόλυτα με την πλειονότητα των ξένων οίκων ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ θα συντελέσει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει φιλοεπενδυτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Το δημοσιονομικό «μέτωπο», ωστόσο, αποτελεί και για το ΧΑ πηγή έντονων ανησυχιών, στον απόηχο των ηχηρών προειδοποιήσεων της Κομισιόν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω του πακέτου Ζαππείου. Οι εκτιμήσεις τόσο εγχώριων κύκλων όσο και ξένων αφενός για χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο πλεόνασμα και αφετέρου για μικρότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη ενισχύονται, με την αγορά να ανεβάζει πολύ τον πήχη προσδοκιών για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης, που θα προκύψει από το αποτέλεσμα της κάλπης στις 7 Ιουνίου.

Το ΧΑ σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να έχει στραμμένη την προσοχή στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Εντούτοις, οι επισημάνσεις προς την Αθήνα δεν θα λείψουν, έστω και στο περιθώριο του συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 843,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 838,71 μονάδων (-0,86%) και 847,68 μον. (+0,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,36%, στις 2.152,22 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.231,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 787,76 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε