Πήραν το πάνω χέρι οι αγοραστές - Στις 850 μονάδες το ΧΑ

Πήραν το πάνω χέρι οι αγοραστές - Στις 850 μονάδες το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:08 Δημιουργία 13/06/19, 13:04
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μπροστά βγαίνουν οι αγοραστές, οδηγώντας την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων.

Αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης, το ΧΑ εξακολουθούσε να δείχνει σημάδια συσσώρευσης στη ζώνη των 840-845 μονάδων, εντούτοις αυτή την ώρα οι αγοραστές έχουν πάρει το πάνω χέρι, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 1%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,02% στις 852,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.168,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,72% στις 801,32 μονάδες.

Όπως γράφαμε στο «Χ» νωρίτερα την Πέμπτη, αν η αγορά «αγγίξει» τα επίπεδα των 850 μονάδων, τότε τεχνικά η επόμενη αντίσταση είναι στις 860 μονάδες. Ωστόσο, η διαδρομή έως εκεί δεν είναι και τόσο ευκολοδιάβατη, καθώς το ΧΑ περιμένει να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό πεδίο.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, πάντως, υπογραμμίζουν πως η αγορά έχει προεξοφλήσει την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και εφεξής «διαβάζοντας» τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις, θα καθορίζει και την τάση της στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς η αυτοδυναμία της «γαλάζιας» παράταξης είναι και δικός της στόχος.

Το ΧΑ συμφωνεί απόλυτα με την πλειονότητα των ξένων οίκων ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ θα συντελέσει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει φιλοεπενδυτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επισημαίνεται ότι η προσοχή της αγοράς «μοιράζεται» την Πέμπτη ανάμεσα σε Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Eurogroup και σε Νέα Υόρκη για τα μηνύματα που εστάλησαν κατά το διήμερο road show του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν ρίξει τους προβολείς στο πολιτικό μέτωπο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις που γίνονται στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως σχετικά με τη διαχείριση του «βουνού» των κόκκινων δανείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κοινή εκτίμηση των ξένων παικτών είναι ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα λειτουργήσουν υπέρ της τραπεζικής αγοράς,

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 4,93%, με τη Βιοχάλκο και τη Λάμδα να ακολουθούν με +3,45% και +3,38% αντίστοιχα. Κέρδη 2,04% σημειώνει η Φουρλής, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Εθνική, Cenergy, Eurobank, ΟΛΠ, Μυτιληναίο και Jumbo.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Σαράντης, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Αν σου άρεσε κάνε