Fed και μερίσματα πιέζουν το ΧΑ

Fed και μερίσματα πιέζουν το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:08 Δημιουργία 26/06/19, 12:04

Fed και μερίσματα «κοκκινίζουν» το χρηματιστηριακή ταμπλό, όπου καταγράφονται ισχυρές πιέσεις, σταθερά στη ζώνη των 840-850 μονάδων.

Σήμερα, Τετάρτη το ΧΑ σημειώνει απώλειες, «διαβάζοντας» τα μηνύματα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο στη σύνοδο της G-20.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 841,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.141,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,86% στις 750,70 μονάδες.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε «βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις», απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, δε, τρεις δεικτοβαρείς τίτλοι διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα για το μέρισμα, ασκώντας εξίσου πιέσεις στην αγορά. Ειδικότερα, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στα 0,36 ευρώ, όπως και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ μεικτό, και η Motor Oil με υπόλοιπο μερίσματος 0,95 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 5,06%, ήτοι σχεδόν με την μερισματική του απόδοση, ενώ η Motor Oil χάνει 2,90%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Σαράντη, Πειραιώς, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, Cenergy, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 1%, με τις Aegean, Φουρλής, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με ήπια άνοδο. Χωρίς μεταβολή η μετοχή του Τιτάνα.

Αν σου άρεσε κάνε