ΧΑ: Ανατροπή στο παρά πέντε... της λήξης

ΧΑ: Ανατροπή στο παρά πέντε... της λήξης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:11 Δημιουργία 26/06/19, 18:07

Λίγο πριν χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης, στο τελευταίο μισάωρο, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε να ανατρέψει την πρωινή εικόνα, με απώλειες άνω του 1%. Η μπίλια κάθισε στο «πράσινο», με τον τζίρο να ανεβάζει στροφές, στο φίνις επίσης.

Το ΧΑ τερμάτισε μία συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων, πάνω από τις 850 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 852,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 837,03 μονάδων (-1,14%) και 852,27 μον. (+0,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,80%, στις 2.179,53 μονάδες, ενώ στο +0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.293,19 μονάδες.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,91% στις 771,67 μονάδες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η πλάγια κίνηση στη ζώνη των 840-850 μονάδων διατηρείται σταθερή, ενώ χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Είναι εμφανής πλέον η στάση αναμονής, που τηρεί η αγορά ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Το ΧΑ έχει προεξοφλήσει τη «γαλάζια» νίκη, ωστόσο η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι το ζητούμενο, ενώ οι επενδυτές καλλιεργούν ήδη υψηλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων σε τραπεζικό και ενεργειακό μέτωπο. Για το λόγο αυτό και τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Σήμερα οι πιέσεις που βγήκαν στο ταμπλό, προήλθαν αρχικά από τα μηνύματα της Fed για τα επιτόκια.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε «βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις», απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Στο μεταξύ, τρεις δεικτοβαρείς τίτλοι διαπραγματεύτηκαν χωρίς το σχετικό δικαίωμα για το μέρισμα, ασκώντας εξίσου πιέσεις στην αγορά. Ειδικότερα, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στα 0,36 ευρώ, όπως και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ μεικτό, και η Motor Oil με υπόλοιπο μερίσματος 0,95 ευρώ.

Παράλληλα, στο μέτωπο των short funds, έγινε γνωστό ότι το Lansdowne Partners συνέχισε τη μείωση των αρνητικών στοιχημάτων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα στην Eurobank. Ωστόσο, από την άλλη τα Oceanwood Capital Management και Marshall Wace τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε αύξηση των θέσεών τους στον ίδιο κλάδο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, Βιοχαλκο και Λάμδα σημείωσαν άλμα της τάξεως του 3,44% και 3,36% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Aegean και Coca Cola να ακολουθούν με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν. Η άνοδος σε Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Eurobank, Cenergy, Jumbo και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%, αν και ενδοσυνεδριακά οι περισσότερες εξ αυτών κινήθηκαν σε αρνητικά εδάφη.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Φουρλής και ΕΧΑΕ, με τον Μυτιληναίο τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή, από το -2,23% ενδοσυνεδριακά. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Motor Oil, με τον ΟΛΠ να ολοκληρώνει στο -1,11% και τον ΟΠΑΠ στο -5,65%, λόγω μερίσματος.

Αν σου άρεσε κάνε