ΧΑ: Διασπά τις 880 μονάδες προεξοφλώντας «γαλάζια» αυτοδυναμία

ΧΑ: Διασπά τις 880 μονάδες προεξοφλώντας «γαλάζια» αυτοδυναμία

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:27 Δημιουργία 03/07/19, 12:12

Ύστερα από ένα υποτονικό σχετικά ξεκίνημα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκει διέξοδο πάνω από τα επίπεδα των 880 μονάδων, προεξοφλώντας τη «γαλάζια» νίκη στις εθνικές εκλογές, που θα σημάνει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Αυτή την ώρα τα κέρδη διευρύνονται στο ταμπλό, με τον ΓΔ να λαμβάνει ώθηση τόσο από τα τραπεζικά «χαρτάκια» όσο και από τη μετοχή της ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,97% στις 882,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια στιγμή, άνοδο 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.249,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,59% στις 815,01 μονάδες.

Στα μέσα της προεκλογικής εβδομάδας, η αγορά φαίνεται να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή, προεξοφλώντας το σενάριο της αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση της ΝΔ, για την οποία θέτει πολύ ψηλά τον πήχη προσδοκιών όσον αφορά το στοίχημα της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι ασταμάτητο. Σήμερα, Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς τίτλου σπάει και πάλι τα κοντέρ, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό του 2,106%. Παράλληλα, κατά 10% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς στο 1,099% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 54% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 70%.

Στο μεταξύ, κύριο χαρακτηριστικό με το «καλημέρα» είναι το trading τίτλων είτε λόγω μερισμάτων είτε λόγω εξελίξεων στο επιχειρηματικό «μέτωπο».

Την ώρα που η αγορά τηρεί στάση αναμονής για το εκλογικό αποτέλεσμα, το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στο επιχειρηματικό πεδίο και συγκεκριμένα στα μερίσματα. Αύριο, Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 46 λεπτών, όπως και οι μετοχές της Coca Cola χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ καταγράφει κέρδη 8,28%, με την ΕΧΑΕ και την Alpha Bank να είναι στο +2% και στο +2,23%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Πειραιώς, Σαράντη, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Φουρλή, Coca Cola και Τιτάν.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΛΠ, Cenergy και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Αντίθετα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Coca Cola, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -1%. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και η Βιοχαλκο.

Αν σου άρεσε κάνε