«Ναι» σε αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει το ΧΑ

«Ναι» σε αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:21 Δημιουργία 03/07/19, 14:59
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Ναι» στη μεγάλη πολιτική αλλαγή, «ναι» σε κυβέρνηση της ΝΔ, είναι το μήνυμα που εκπέμπει στα μέσα της τρέχουσας προεκλογικής εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προεξοφλεί τη «γαλάζια» αυτοδυναμία στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Το ΧΑ αυτή την ώρα έχει «φουλάρει» στα κέρδη, «βλέποντας» την κρίσιμη αντίσταση των 900 μονάδων, λαμβάνοντας τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε πρώτο πλάνο με βάση το κυβερνητικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα δε, η ΔΕΗ έχει πατήσει «γκάζι», γράφοντας διψήφια άνοδο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί για τη διάσωση της εισηγμένης, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 889,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,7 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.266,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,58% στις 822,93 μονάδες.

Η αγορά κινείται σε επίπεδα, που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2018. Συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου του 2018 ο ΓΔ είχε αναρριχηθεί στις 886,44 μονάδες. Αν τις ξεπεράσει τώρα, τότε το ΧΑ θα έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 4ετίας (26 Φεβρουαρίου του 2015).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αγορά και επενδυτές θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη προσδοκιών για την κυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά το στοίχημα της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι ασταμάτητο. Σήμερα, Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς τίτλου σπάει και πάλι τα κοντέρ, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό του 2,106%. Παράλληλα, κατά 10% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς στο 1,099% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 54% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 70%.

Στο μεταξύ, κύριο χαρακτηριστικό και σήμερα είναι το trading τίτλων είτε λόγω μερισμάτων είτε λόγω εξελίξεων στο επιχειρηματικό «μέτωπο».

Την ώρα που η αγορά περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα, το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται και στο επιχειρηματικό πεδίο και συγκεκριμένα στα μερίσματα. Αύριο, Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 46 λεπτών, όπως και οι μετοχές της Coca Cola χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ γράφει κέρδη 11,63%, με την Εθνική και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο 3,68% και 3,01% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Σαράντη, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Jumbo, Eurobank και Πειραιώς.

Η άνοδος σε Coca Cola, Aegean, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Τιτάν και ΟΛΠ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Cenergy και Βιοχαλκο. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κινείται με απώλειες 0,14%.

Αν σου άρεσε κάνε