ΧΑ: Οι long «έσβησαν» τις απώλειες - Κέρδη 7Χ7

ΧΑ: Οι long «έσβησαν» τις απώλειες - Κέρδη 7Χ7

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:53 Δημιουργία 04/07/19, 17:49
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στο παρά ένα οι long πήραν το προβάδισμα, «έσβησαν» τις απώλειες κι έτσι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τερμάτισε και την έβδομη στη σειρά συνεδρίαση στο «πράσινο», κρατώντας το «οχυρό» των 890 μονάδων, καθώς ανυψώθηκαν σημαντικές «άμυνες» στο ταμπλό.

Η αγορά παρά τις ισχυρές πιέσεις, που εκδηλώθηκαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι απέκοψαν το μέρισμά τους την Τετάρτη, άλλαξε το πρόσημο στο φίνις, κλείνοντας με κέρδη. Πρόκειται κυρίως για τα «χαρτιά» των ΟΤΕ και Coca-Cola, που σήμερα διαπραγματεύτηκαν δίχως το δικαίωμα μερίσματος.

Η μερισματική απόδοση που πρόσφερε ο ΟΤΕ ήταν της τάξεως του 3,6%, αφού έδωσε 0,4639 ευρώ ανά μετοχή. Αντίστοιχα και η Coca Cola διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση 1,6% αλλά και χωρίς το ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,7%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 892,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 881,11 μονάδων (-1,14%) και 893,00 μον. (+0,19%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 43,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,80%, στις 2.251,51 μονάδες, ενώ στο +1,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.382,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,57% στις 830,02 μονάδες.

ΔΕΗ και τράπεζες αποτέλεσαν και σήμερα τα στηρίγματα της αγοράς, η οποία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πάνω από τις 890 μονάδες.

Ενέργεια και «κόκκινα» δάνεια είναι ένα από τα καυτά «μέτωπα», για τα οποία η ΝΔ έχει αναλάβει τη δέσμευση να το αντιμετωπίσει με ριζικές λύσεις, οπότε οι επενδυτές θέτουν ψηλά τον πήχη προσδοκιών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΧΑ και επενδυτές κοιτάζουν με αισιοδοξία προς την επόμενη μέρα των εκλογών, έχοντας προεξοφλήσει ότι οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής θα αναδείξουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που σημαίνει πως η χώρα είναι προ των πυλών της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Πέρα από το πολιτικό πεδίο, η αγορά εξακολουθεί να έχει το «βλέμμα» της καρφωμένο στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Lamda, η οποία από το -5,65% στη έναρξη, κατάφερε να κλείσει στο +2,88%.

Επίσης, η προσοχή στράφηκε στο πακέτο του 8,6%, που άλλαξε χέρια στην Κυριακούλης, στην τιμή των 1,55 ευρώ. Το πακέτο πυροδότησε τα σενάρια περί επιχειρηματικών εξελίξεων στην εισηγμένη, η οποία από την αρχή του έτους έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 70%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, εκτός της ΔΕΗ και της Λάμδα, η Εθνική, η Jumbo, η Πειραιώς και η Eurobank έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τις Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Alpha Bank και Aegean.

Αντίθετα, εκτός της Coca Cola, η Βιοχαλκο έκλεισε με πτώση 2,05%, με τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ να ολοκληρώνουν στο -1% έκαστος. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Ελλάκτωρ και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν χωρίς μεταβολή.

Αν σου άρεσε κάνε