ΧΑ: Ραντεβού στη νέα πολιτική εποχή με κέρδη 8Χ8

ΧΑ: Ραντεβού στη νέα πολιτική εποχή με κέρδη 8Χ8

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:09 Δημιουργία 05/07/19, 18:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ραντεβού… σε μία νέα πολιτική εποχή δίνει πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ολοκλήρωσε την προεκλογική εβδομάδα στο «πράσινο», κάνοντας το 8 στα 8, κλείνοντας δηλαδή ανοδικά και την 8η στη σειρά συνεδρίαση.

ΧΑ κι επενδυτές «ψηφίζουν» από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα, την οποία έχουν ήδη προεξοφλήσει πως θα φέρει η ανανεωμένη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτέλεσαν «βαρόμετρο» για την αγορά, η οποία περιμένει τώρα τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης ειδικά όσον αφορά τα καυτά «μέτωπα» και μάλιστα έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Δύο από αυτά τα «μέτωπα» είναι οι τράπεζες και η ενέργεια, με το ΧΑ να εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει οριστικές, ριζικές λύσεις, εξού και τα ισχυρά κέρδη σε ΔΕΗ και σε τραπεζικό κλάδο, από όπου δε ανυψώθηκαν άμυνες κόντρα στην όποια παροδική «διόρθωση» του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων είτε λόγω αποκοπής μερισμάτων είτε λόγω ενθυλάκωσης κερδών.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η εικόνα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην εγχώρια αγορά ομολόγων, με το 10ετές να καταρρίπτει ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας κάτω από το 2%. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι τονίζουν πως το ράλι των ομολόγων θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, υποστηρίζοντας πως με «γαλάζια» νίκη, η οικονομία θα αναπτυχθεί, οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη και σε investment grade και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα χαλαρώσουν σε συμφωνία με τους δανειστές.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 894,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 887,54 μονάδων (-0,60%) και 896,50 μον. (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 38,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,22 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,01%, στις 2.251,42 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.371,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 837,74 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,01%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,21%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,90%.

Η αγορά «βλέπει» ολοκάθαρα τις 900 μονάδες, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν πως αν το ζητούμενο της αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ επιτευχθεί, τότε ο ΓΔ θα φτάσει τις 1.000 μονάδες.

Πάντως, οι επενδυτές τονίζουν πως οι μετεκλογικές προκλήσεις είναι πολλές, ωστόσο αισιοδοξούν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα τις αντιμετωπίσει μέσω της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Jumbo έκλεισε με άλμα 4,33%, ενώ η Λάμδα, ο Ελλάκτωρ και η Alpha Bank ακολούθησαν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, Aegean, Βιοχαλκο και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Eurobank, ΔEH, ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy, ενώ ο ΟΤΕ και ο Σαράντης ολοκλήρωσαν στο -1,40% και -1,89% αντίστοιχα. Η Coca Cola "βάρυνε" και σήμερα τον δείκτη με το δικό της -2,29%.

Αν σου άρεσε κάνε