ΧΑ: Από τον Σαμαρά στον… Μητσοτάκη

ΧΑ: Από τον Σαμαρά στον… Μητσοτάκη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 09:50 Δημιουργία 01/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Χθες, Τετάρτη ολοκληρώθηκε και ο έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας της αγοράς, κάτι που είχε να συμβεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Και πάλι τότε η εκλογική νίκη της ΝΔ είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη από τις 500 στις 1050 μονάδες στο ίδιο χρονικό διάστημα, διπλασιάζοντας την τιμή του Γενικού Δείκτη.

Και το 2019 η διαφαινόμενη επάνοδος στην εξουσία του κόμματος της Νέα Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο, κυρίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για ράλι στο Χ.Α.

Ένα μεγάλο ανοδικό ριμπάουντ από τις αρχές του 2019 καταγράφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καλύπτοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε την τελευταία 5ετία, από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι και τον περασμένο Μάιο, όταν οι ευρωκάλπες έδειξαν σαφές μήνυμα αλλαγής πολιτικής σελίδας.

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στον Φεβρουάριο του 2015 όταν η χώρα εισερχόταν στην… αριστερή δίνη.

Κατά 16,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2019 με τον Ιούλιο να αποδεικνύεται έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη κάτι, που σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., το Χ.Α. είχε να “δει” από την περίοδο Αυγούστου 2012, έως τον Φεβρουάριο του 2013 (τότε αθροιστικά κέρδη επταμήνου 65%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με μηνιαία κέρδη 3,62% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,72%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έφθασαν στο 46,74% και του Τραπεζικού δείκτη στο 88,39%.

Το ράλι στις ελληνικές μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο ενισχύθηκε εντυπωσιακά από την ημέρα των ευρωεκλογών, αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα ως την απόλυτη θετική εξέλιξη για τη χώρα, η οποία θα οδηγήσει σε απεγκλωβισμό από την περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και σχεδόν πλήρους απουσίας των επενδύσεων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018 και στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2014 και πριν από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο «έπιασε» τις 900 μονάδες και βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα των 920 μονάδων αποτελούν αντίσταση στην ανοδική πορεία της αγοράς διάσπαση των οποίων θα ανοίξει το δρόμο προς τις 1.000 μονάδες. Στο… βάθος οι αναλυτές βλέπουν επίπεδα 1.250- 1.300 μονάδων επιστρέφοντας στην περίοδο διακυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά όταν διαφαίνονταν βάσιμες ελπίδες για επιστροφή της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Η αυτοδυναμία της ΝΔ θα φέρει ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων και αναβαθμίσεις από τους οίκους .

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η επιλεξιμότητά της σε ένα πιθανό νέο QE, πιθανόν να υπόκειται στην επιστροφή της αξιολόγησής της στο investment grade.

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπό τη νέα κυβέρνηση. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα των κυβερνητικών ενεργειών, γεγονός που μπορεί να αποτυπωθεί στην ανάλυση που θα κρίνει και τη στρατηγική των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Το ερώτημα επίσης είναι οι αναφορές για τον τραπεζικό κλάδο και οι προοπτικές αναβάθμισης, υπό το πρίσμα της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Αν σου άρεσε κάνε