ΧΑ: Στο τέλος έδωσαν τον... τόνο οι αγοραστές

ΧΑ: Στο τέλος έδωσαν τον... τόνο οι αγοραστές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:02 Δημιουργία 22/08/19, 17:58

Για το φίνις επεφύλασσαν την έκπληξη οι αγοραστές, λαμβάνοντας το προβάδισμα και οδηγώντας την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τα επίπεδα των 840 μονάδων, με τις μετοχές των τραπεζών και του ενεργειακού κλάδου να πρωταγωνιστούν της ανόδου.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,50% στις 845,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 831,71 και 845,28 μονάδων.

Ο τζίρος ανήλθε στα 44,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 350 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,32%, στις 2.070,62 μονάδες, ενώ στο +2,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.357,24 μονάδες.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,67% στις 716,19 μονάδες.

Το ΧΑ κατάφερε να αναρριχηθεί υψηλότερα, αν και η συναλλακτική άπνοια εξακολουθεί να προβληματίζει.

Η αγορά επί της ουσίας, μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας τηρεί στάση αναμονής, με τις επιλεκτικές αγορές να έχουν δώσει μια μικρή ώθηση περίπου 40 μονάδων.

Πάντως, τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στην αξιολόγηση της Moody’s, η οποία αναμένεται αύριο, Παρασκευή.

Από την πλευρά της, η Citi περιμένει θετικά μαντάτα, τη στιγμή που η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται κάτω από το 2%.

«Η Moody’s θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή και μια αναβάθμιση του outlook δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζει χαρακτηριστικά η Citi.

«Δεν περιμένουμε κάποια μεταβολή στην βαθμίδα αξιολόγησης, ωστόσο θεωρούμε πολύ πιθανή μια αλλαγή στο outlook», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες αναβάθμισης αυξάνονται μεσοπρόθεσμα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΑΔΜΗΕ σημείωσε άλμα 8,87%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της +5,15%. Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Πειραιώς, με την Εθνική να κλείνει ανοδικά κατά 3,9%%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Titan, Aegean και Φουρλή, ενώ άνω του 1% σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Jumbo και Μυτιληναίο.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Cenergy, Coca Cola και Motor Oil, με τις ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Μικρές απώλειες για Σαράντη και ΟΠΑΠ, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 0,7%.

Αν σου άρεσε κάνε