ΧΑ: «Όπισθεν» στις 858 μονάδες

ΧΑ: «Όπισθεν» στις 858 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:59 Δημιουργία 09/09/19, 17:54

Κάτω από τη ζώνη των 860 μονάδων τερμάτισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΔΕΗ και των τραπεζών.

Το ΧΑ έκλεισε με απώλειες άνω του 1%, ενώ οι συναλλαγές ήταν επιλεκτικές, όπως αποτυπώνεται στον τζίρο των 42 εκατ. ευρώ. Η αγορά, λένε οι αναλυτές, συνέχισε τη διορθωτική τάση, που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 858,80 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 854,89 μονάδων (-1,67%) και 870,66 μονάδες (+0,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 125 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,32%, στις 2.126,89 μονάδες, ενώ στο -1,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.345,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,95% στις 768,00 μονάδες.

ΧΑ και επενδυτές αποτίμησαν σήμερα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ την ίδια ώρα, το «βλέμμα» είναι στραμμένο και στον τραπεζικό κλάδο, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, όπου αναμένοντα οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλεί μεγάλη «ανακούφιση» και στην αγορά, η οποία επικροτεί την ετοιμότητα της κυβέρνησης ΝΔ για την επόμενη μέρα.

Εάν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού λάβουν σάρκα και οστά, λένε οι ίδιοι παράγοντες, τότε η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα επενδυτικό μπουμ και θα «μυρίσει» ανάπτυξη.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα «στρατόπεδα» σε ΕΚΤ και Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική, προκαλούν έντονη νευρικότητα, ειδικά σε χαρτοφυλάκια που πίστεψαν ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από ένα πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη Fed το «στρατόπεδο» του Τραμπ πιέζει για ισχυρή μείωση των επιτοκίων και εκκίνηση ενός τρίτου QE, ενώ το έτερο «στρατόπεδο» ζητεί μετριοπαθέστερη πολιτική. Στο ίδιο μοτίβο και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Σούπερ Μάριο «δείχνει» ισχυρή επιλογή, ενώ άλλες «φωνές» στην ΕΚΤ «ψηφίζουν» ένα περιορισμένο πακέτο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. «Θα είναι πιθανότατα η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2016, επειδή έχουμε τη συρροή οικονομικών θεμάτων, πολιτικών θεμάτων και της επικείμενης αλλαγής στην προεδρία», δήλωσε αναλυτής της Pictet Wealth Management.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το 5,23%, με τις Σαράντη και Εθνική να ακολουθούν με το -3,55% και -3,42% που κατέγραψαν. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Coca Cola, Βιοχάλκο και Cenergy, ενώ άνω του 1% σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Eurobank, Φουρλής, Alpha Bank, Aegean και ΟΛΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan, ενώ ήπια ανοδικά οι Motor Oil και ΟΠΑΠ. Η Jumbo έκλεισε με κέρδη 1,14%.

Αν σου άρεσε κάνε