Τουριστικό «ναυάγιο» ρίχνει το ΧΑ

Τουριστικό «ναυάγιο» ρίχνει το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:30 Δημιουργία 23/09/19, 11:25

Μόνο με το «δεξί» δεν μπήκε η εβδομάδα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ακολουθώντας τα «χνάρια» των ευρωπαϊκών δεικτών, κινείται στο «κόκκινο», ενώ τα «απόνερα» από το ναυάγιο της Thomas Cook εντείνονται.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,96% στις 867,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.144,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,16% στις 804,69 μονάδες.

Η είδηση της κατάρρευσης του κορυφαίου βρετανικού brand name έχει προκαλέσει «σεισμικές δονήσεις» στην κοινότητα των αγοραστών, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι ζημίες υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον σε ένα πρώτο, πρόχειρο επίπεδο.

Οι επενδυτές ανησυχούν για ντόμινο εξελίξεων, που θα επηρεάσει ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδοχεία, εργαζομένους και ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, η αγορά έχει παράλληλα την προσοχή στραμμένη και στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με τις διαπραγματεύσεις να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο».

Στο επίκεντρο θα βρεθούν, όπως γράφει σήμερα το «Xrimaonline.gr», ο προϋπολογισμός του 2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Eurobank σημειώνουν απώλειες 2,62% και 2,18% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Aegean και Λάμδα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Coca Cola, Motor Oil, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Titan να μην έχουν μεταβολή. Μικρά κέρδη για Βιοχάλκο και Σαράντη, ενώ η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 2,20%.

Αν σου άρεσε κάνε