Στη «δίνη» των διεθνών πιέσεων το ΧΑ

Στη «δίνη» των διεθνών πιέσεων το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:39 Δημιουργία 23/09/19, 14:37

Στη «δίνη» των διεθνών πιέσεων έχει εγκλωβιστεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα.

Οι απώλειες διευρύνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Σαφώς το ΧΑ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το «ναυάγιο» της Thomas Cook.

H είδηση της κατάρρευσης του κορυφαίου βρετανικού brand name έχει προκαλέσει «σεισμικές δονήσεις» στην κοινότητα των αγοραστών, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι ζημίες υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον σε ένα πρώτο, πρόχειρο επίπεδο.

Οι επενδυτές ανησυχούν για ντόμινο εξελίξεων, που θα επηρεάσει ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδοχεία, εργαζομένους και ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, η αγορά έχει παράλληλα την προσοχή στραμμένη και στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με τις διαπραγματεύσεις να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο».

sτο επίκεντρο θα βρεθούν, όπως γράφει σήμερα το «Xrimaonline.gr», ο προϋπολογισμός του 2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,19% στις 865,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.141,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,01% στις 806,04 μονάδες.

Alpha Bank, Jumbo και Motor Oil σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ εκείνες των Φουρλή, Titan, Eurobank, Λάμδα, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Εθνική, Βιοχαλκο και Cenergy ξεπερνούν το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κερδίζει 1,65% και ο Σαράντης είναι στο +0,12%.

Αν σου άρεσε κάνε