Ψάχνει τον βηματισμό του το ΧΑ μετά το ταξιδιωτικό «φέσι»

Ψάχνει τον βηματισμό του το ΧΑ μετά το ταξιδιωτικό «φέσι»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:01 Δημιουργία 24/09/19, 11:58

«Σκαμπανεβάσματα» καταγράφονται στη Λεωφόρο Αθηνών την Τρίτη, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να ψάχνει τον βηματισμό της, με «φόντο» μεταξύ άλλων το «κανόνι» της Thomas Cook, τη στιγμή που το «φέσι» υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 863,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.135,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,30% στις 807,48 μονάδες.

Η αγορά τηρεί στάση αναμονής σήμερα, διαβάζοντας τα ηχηρά και πολλαπλά καμπανάκια για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού «γίγαντα».

Οι επενδυτές φοβούνται για ντόμινο εξελίξεων, τονίζοντας πως οι προεκτάσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook για την ελληνική αγορά είναι πολλές και πολύπλοκες.

Πάντως, στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα μείωση των ανοιχτών θέσεων από το fund Oceanwood τόσο στην Εθνική όσο και την Eurobank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Oceanwood μείωσε στο 1,77% την ανοιχτή του θέση στην Εθνική, ενώ η μείωση στη Eurobank ήταν στο 0,89%, από 0,99% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, το «βλέμμα» μοιράζεται και στο μίνι roadshow, που έχουν ξεκινήσει από σήμερα τα ΕΛΠΕ για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο όμιλος θα μπορέσει να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 300 έως 500 εκατ. ευρώ, με ανταγωνιστικούς όρους και επιτόκιο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η Jumbo ανακάμπτει σήμερα καταγράφοντας κέρδη 1,02%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Εθνική, Titan, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Cenergy, Eurobank, Motor Oil, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή είναι η Aegean.

Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχωρεί κατά 1,34%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Μυτιήναίος, Coca Cola, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες.

Αν σου άρεσε κάνε