Προσπαθεί για... θετικό μηνιαίο κλείσιμο το ΧΑ

Προσπαθεί για... θετικό μηνιαίο κλείσιμο το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:00 Δημιουργία 26/09/19, 11:57
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Προσπάθεια να ολοκληρώνει τον μήνα όσο πιο ανώδυνα γίνεται καταβάλλει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Πέμπτη.

Στο ταμπλό σήμερα επικρατεί νευρικότητα και καταγράφονται συνεχείς αλλαγές προσήμου, με τον ΓΔ πάντως να παραμένει στη ζώνη των 860 μονάδων.

Στο «μικροσκόπιο» εξακολουθούν να βρίσκονται τα «απόνερα» από το ναυάγιο της Thomas Cook, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,31% στις 864,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.140,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,01% στις 814,09 μονάδες.

Αγορές και επενδυτές «διαβάζουν» τις συνέπειες της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού «γίγαντα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Moody's επισημαίνει τις αρνητικές προοπτικές για τις τράπεζες.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον τουρισμό ανερχόταν στο 10,8% τον Ιούνιο του 2019, με την επίπτωση να είναι ευρύτερη, δεδομένων των διασυνδέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως των μεταφορών και του εμπορίου, και της γενικότερης σημασίας του τουρισμού στις οικονομίες και την απασχόληση των χωρών, αναφέρει ο οίκος.

Η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ντόμινο εξελίξεων, στη σκιά της πτώχευσης του κολοσσού, γεγονός που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την ίδια ώρα δε, το «βλέμμα» στρέφεται και στο σημερινό EWG, όπου θα τεθούν επί τάπητος αφενός η πορεία της 4ης αξιολόγησης κι αφετέρου το αίτημα περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Επιστρέφοντας τώρα στο ταμπλό, η Cenergy καταγράφει κέρδη 2,52%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Aegean, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Coca Cola και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Φουρλής, Εθνική, ΟΛΠ και Titan, χωρίς όμως καμία να καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Αν σου άρεσε κάνε