«Βαρύ» το κλίμα στο ΧΑ - Ισχυρό το εισαγόμενο πρέσινγκ

«Βαρύ» το κλίμα στο ΧΑ - Ισχυρό το εισαγόμενο πρέσινγκ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:43 Δημιουργία 02/10/19, 11:39

Ισχυρή πτώση με το «καλημέρα» καταγράφεται στη Λεωφόρο Αθηνών, τη στιγμή που και οι διεθνείς δείκτες κινούνται στο «βαθύ κόκκινο».

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το «βαρύ» κλίμα, που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «διαβάζουν» τα σημάδια ενός νέου κύκλου παγκόσμιας ύφεσης.

Μάλιστα, οι εισαγόμενες πιέσεις είναι τόσο έντονες, που «δοκιμάζονται» οι 850 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,39% στις 849,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.107,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,15% στις 797,44 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν για ένα νέο γύρο παγκόσμιας ύφεσης, στον απόηχο των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής μεταποίησης. Οι φόβοι αυτοί αποτυπώνεται στα διεθνή ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε έτσι για δεύτερο συναπτό μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ με την Κίνα έχει επηρεάσει καίρια την εμπιστοσύνη και την εργοστασιακή δραστηριότητα. Τα στοιχεία διέψευσαν την εκτίμηση των αναλυτών ότι η συρρίκνωση του Αυγούστου ήταν παροδική.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 4,02%, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 3%, και τις Eurobank, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Aegean, Jumbo, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Θετικά κινούνται, στον αντίποδα, οι ΟΠΑΠ, Cenergy και Σαράντης.

Στο μεταξύ, τη σκυτάλη των χθεσινοβραδινών απωλειών της Wall Street, που ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς και των ασιατικών δεικτών νωρίς το πρωί της Τετάρτης, πήραν οι ευρωαγορές.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,81%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να υποχωρεί κατά 1,6%.

Την ίδια ώρα, ο Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 0,85%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,90%, με τον γαλλικό CAC να χάνει 0,98% και τον βρετανικό FTSE 100 να διευρύνει τις απώλειές του στο 1,14%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,97% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,95%.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό χρηματιστήριο κινήθηκε στο «βαθύ κόκκινο», μετά και την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,51%, στις 21.773,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται πτωτικά κατά 1,77%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,31%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 0,18%, ενώ στην Ινδονησία, ο IDX Composite έχασε 0,51%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 είχε διευρυμένες απώλειες της τάξης του 1,53%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, ο DJ New Zealand ηπιότερες, με πτώση 0,61%.

Αν σου άρεσε κάνε