Σε «ελεύθερη πτώση» το ΧΑ, «βαρίδι» το διεθνές sell-off

Σε «ελεύθερη πτώση» το ΧΑ, «βαρίδι» το διεθνές sell-off

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:05 Δημιουργία 02/10/19, 13:56
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Παρά τα θετικά μηνύματα από τα «μέτωπα» του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του «σήματος» του Μάριο Ντράγκι για χαμηλότερα πλεονάσματα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστη από το ιδιαίτερα «βαρύ» κλίμα στα διεθνή ταμπλό.

Το ΧΑ διευρύνει τις πρωινές απώλειες, έχοντας «βυθιστεί» κάτω από τη ζώνη των 850 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,23% στις 842,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 2,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.087,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,38% στις 787,27 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές κινούνται από χθες στο «βαθύ κόκκινο», με τους επενδυτές να φοβούνται για την εκδήλωση νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική μεταποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό καταγράφονται ισχυρές πιέσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε risk off.

Επιστρέφοντας στα «χαρτάκια», οι απώλειες της Εθνικής φτάνουν το 6,27%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 4,30% και τις ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του -2% είναι οι απώλειες σε Coca Cola και Βιοχαλκο.

Η πτώση σε Μυτιληναίο, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Titan.

Αν σου άρεσε κάνε