ΧΑ: Μόλις ένα 2ωρο κράτησε η... ανάκαμψη

ΧΑ: Μόλις ένα 2ωρο κράτησε η... ανάκαμψη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:47 Δημιουργία 04/10/19, 13:46
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μόλις ένα δίωρο κράτησε η… ανάκαμψη του ΓΔ, ο οποίος πλέον έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος, με τους πωλητές να έχουν βάλει στο στόχαστρο τα τραπεζικά χαρτάκια.

Η αγορά στην έναρξη των συναλλαγών κατέγραφε ισχυρά κέρδη της τάξεως του 1% στη ζώνη των 830 μονάδων. Ωστόσο, γρήγορα επέστρεψε στην τάση των τελευταίων συνεδριάσεων, σημειώνοντας πτώση στα επίπεδα των 820 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,37% στις 819,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,5 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.037,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,17% στις 747,21 μονάδες.

Η αγορά δείχνει σημαντικά ευάλωτη μετά το τετραήμερο χτύπημα των πωλητών, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν εάν δεν υπάρξουν απτά στοιχεία στο μέτωπο του προϋπολογισμού και των τραπεζών. Και ιδιαίτερα στο πρώτο, η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις εγείρει πλέον νέες ανησυχίες για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Το ΧΑ εξακολουθεί να δείχνει το ευάλωτο «πρόσωπό» του, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό «μέτωπο», από όπου απαιτούνται σημαντικές εξελίξεις στο κομμάτι των NPLs, ώστε να σταματήσουν οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο.

Κύριο πάντως χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, την ώρα που οι αγοραστές δεν δείχνουν καμία διάθεσης ανάληψης ρίσκου.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Federal Reserve στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του επόμενου μήνα.

Επιστρέφοντας τα ταμπλό, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Εθνική και ΟΛΠ δέχονται τις ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Titan, ΔΕΗ, Φουρλής, Aegean, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Πειραιώς και Eurobank.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,12%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Jumbo και Cenergy.

Αν σου άρεσε κάνε