ΧΑ: Δεν «έχτισε» άμυνα κόντρα στο εβδομαδιαίο -5,3%

ΧΑ: Δεν «έχτισε» άμυνα κόντρα στο εβδομαδιαίο -5,3%

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:48 Δημιουργία 04/10/19, 17:44
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με μικρή άνοδο και στη ζώνη των 825 μονάδων ολοκλήρωσε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΓΔ πέρασε από 40 κύματα, χάνοντας πάνω από 5% της αξίας του, ενώ οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, το ΧΑ αν και ξεκίνησε, σημειώνοντας κέρδη 1%, εντούτοις μετά από μόλις δύο ώρες διαπραγμάτευσης πέρασε και πάλι στο «κόκκινο», για να τερματίσει στο «πράσινο».

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ισχνό τζίρο, με την αγορά να «κλειδώνει», ωστόσο, σε θετικό έδαφος ύστερα από ένα τετραήμερο απωλειών και ισχυρών πιέσεων, στη «σκιά» ενός διεθνούς sell-off, στον απόηχο έντονων ανησυχιών για την εκδήλωση μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 824,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 818,39 μονάδων (-0,54%) και 833,11 μονάδες (+1,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 34,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42%, στις 2.049,34 μονάδες, ενώ στο -0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.209,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 746,98 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, «πρωταγωνιστής» της πτώσης ήταν ο τραπεζικός δείκτης με συνολικές απώλειες 9,87%, ενώ ο ΓΔ «έγραψε» πτώση 5,29%.

Η αγορά επηρεάστηκε πολύ από το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στα διεθνή ταμπλό αυτή την εβδομάδα, εν μέσω γεωπολιτικών και πολιτικών εντάσεων – Brexit – καθώς και ανακοίνωσης αδύναμων αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων, παράγοντες που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Ωστόσο, στο εσωτερικό οι εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο είναι θετικές, με την επένδυση στο Ελληνικό να μπαίνει στην τελική ευθεία, μετά την κατάθεση προσφορών για το καζίνο. Την ίδια στιγμή δε, οι «ζυμώσεις» στο τραπεζικό μέτωπο για την ολοκλήρωση του πλάνου σχετικά με το APS συνεχίζονται, με προθεσμία τις 20 Οκτωβρίου, ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της Παρασκευής, άνω του 1% κέρδη σε Βιοχαλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Motor Oil στήριξαν τον γενικό δείκτη, όπως και τα ήπια κέρδη των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Φουρλή, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε βουτιά 2,37%, με τον Titan να κλείνει στο -1,09%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή η Alpha Bank.

Αν σου άρεσε κάνε