Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ με ελεγχόμενες απώλειες

Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ με ελεγχόμενες απώλειες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:56 Δημιουργία 03/01/20, 11:53

Εισαγόμενες πιέσεις καταγράφονται στη Λεωφόρο Αθηνών στη δεύτερη συνεδρίαση του νέου χρόνου, στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στα διεθνή ταμπλό αποτυπώνονται οι φόβοι για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία πάντως σημειώνει ελεγχόμενες απώλειες.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,78% στις 923,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.304,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,64% στις 871,51 μονάδες.

Στο διεθνές «μέτωπο», οι ευρωαγορές κινούνται στο «κόκκινο», ενώ το πετρέλαιο καταγράφει ράλι.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ο θάνατος του Ιρανού Σουλεϊμανί περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας νέες αναταραχές στις αγορές, με χαρακτηριστική περίπτωση το άλμα του 3% που σημειώνει το αργό.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι η εγχώρια αγορά παρακολουθεί τους δικούς του καταλύτες, καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο επαφών με τους δανειστές από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Στη λίστα των πρώτων στόχων της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται η μείωση του ιδιωτικού χρέους, οι επιπρόσθετες φοροελαφρύνσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, καθώς και τα χαμηλότερα πλεονάσματα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Motor Oil να σημειώνει απώλειες 2,07%, ενώ Eurobank, Εθνική, Λάμδα, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Φουρλής και Jumbo να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Aegean, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΕΥΔΑΠ είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, στηρίγματα παρέχει το +0,56% της Coca Cola και το +0,46% του Σαράντη.

Αν σου άρεσε κάνε