ΧΑ: Χτίζει απόσταση ασφαλείας από τις 910 μονάδες

ΧΑ: Χτίζει απόσταση ασφαλείας από τις 910 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:42 Δημιουργία 09/01/20, 14:37

Στο «πράσινο» εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και πάνω από τα επίπεδα των 920 μονάδων, δίχως ωστόσο να έχει εξαλειφθεί η νευρικότητα από το ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 922,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.299,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,12% στις 856,76 μονάδες.

Αναμφίβολα, από τη στιγμή που ο Ντόναλτ Τραμπ έδωσε εντολή για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί και τα «όργανα» στην περιοχή πήραν φωτιά, οι τάσεις τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στα διεθνή ταμπλό καθορίζονται με βάση τις ενδείξεις κλιμάκωσης ή αποκλιμάκωσης της κρίσης ΗΠΑ-Ιράν.

Πάντως, εσωτερικά τα νέα είναι θετικά, καθώς ο ESM ανακοίνωσε την κατάργηση ουσιαστικά της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) σε παλαιότερα δάνεια προς την Ελλάδα, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Στο μεταξύ, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο 12ετίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται πως δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% και ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ οδηγούν την άνοδο με κέρδη 4,80% και 4,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχαλκο και Jumbo ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Φουρλής, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Ο Titan σημειώνει απώλειες 2,06%.

Αν σου άρεσε κάνε