ΧΑ: Τι σημαίνει η «διόρθωση» σε επιλεγμένους τίτλους

ΧΑ: Τι σημαίνει η «διόρθωση» σε επιλεγμένους τίτλους

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:29 Δημιουργία 20/01/20, 11:25
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Διόρθωση» σε επιλεγμένους τίτλους - «κλειδιά» για τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 930 μονάδων καταγράφεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό στην έναρξη της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν αφενός οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα και αφετέρου οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των θεσμών με στελέχη της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% στις 932,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.328,9 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,16% στις 878,23 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν ότι η αγορά δείχνει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της κατάληψης των 1000 μονάδων, σημειώνοντας πως με την κατοχύρωση των 900 μονάδων έχει ανοίξει ο δρόμος για κίνηση σε υψηλότερη ζώνη.

Ωστόσο, ο τζίρος παραμένει ισχνός, με τη σημερινή συνεδρίαση να έχει λίγο πάνω από 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα στην Jumbo.

Οι ίδιοι παράγοντες δε επισημαίνουν ότι η αγορά επιζητεί επιχειρηματικά νέα, που θα μπορούσαν να της δώσουν την απαραίτητη ώθηση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, Aegean και Coca Cola ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες 1,48% και 1,08% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Motor Oil.

Στον αντίποδα, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια είναι οι μεγάλοι στυλοβάτες σήμερα, με το +1,68% και +1,19% που σημειώνουν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΧΑΕ, Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή.

Στο μεταξύ, ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές. Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες περίπου 0,2% όσο και ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Οριακές είναι οι απώλειες για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, τον CAC 40 στο Παρίσι και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη.

Τέλος, στην αγορά ομολόγων επικρατούν τάσεις σταθεροποίησης. Ωστόσο, το ιταλικό 10ετές «πρωταγωνιστεί».

Η απόδοσή του υποχωρεί περαιτέρω κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,36%. Aμετάβλητη στο 1,42% η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου.

Αν σου άρεσε κάνε