ΧΑ: «Βυθίζονται» οι τράπεζες

ΧΑ: «Βυθίζονται» οι τράπεζες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:07 Δημιουργία 05/03/20, 12:57

Σε όλο το μήκος του ταμπλό παίζουν «μπάλα» οι πωλητές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά την οποία οι πιέσεις εντείνονται σε ασφυκτικό βαθμό, με τον ΓΔ να προσγειώνεται στα επίπεδα των 750 μονάδων.

Οι απώλειες ξεπερνούν το 2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει «βουτιά» άνω του 5%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,21% στις 753,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.904,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,01% στις 596,35 μονάδες.

Οι δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού αλλά και των ελληνοτουρκικών εντάσεων, αποτυπώνονται πλήρως στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η επιφυλακτικότητα, που παρατηρείται από χαρτοφυλάκια, τα οποία επιχειρούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στο ταμπλό.

Σαφώς, η επιδημία του κοροναϊού και οι επιπτώσεις της για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Σε σημερινές δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός φαίνεται να δέχονται πλήγμα, ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμη να προσδιοριστούν σε ποσοστά οι συνέπειες.

Καθώς λοιπόν οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να ποσοτικοποιηθούν, η αβεβαιότητα «τσακίζει» τους traders.

Την ίδια ώρα, δε, η αγορά δείχνει να ανησυχεί για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, αλλά και τις παράπλευρες επιπτώσεις στην πολιτική της.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Βιοχάλκο σημειώνει απώλειες 5,11%, με τις Εθνική, Jumbo και Alpha bank να ακολουθούν με πτώση άνω του 4%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και Λάμδα, οι απώλειες των οποίων ξεπερνούν το 3%.

Άνω του -2% κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Titan και άνω του -1% οι Μυτιληναίος, Coca Cola, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής. Ο ΟΤΕ είναι χωρίς μεταβολή, ενώ Σαράντης και ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη 0,4% έκαστη.

Αν σου άρεσε κάνε