Στα «τάρταρα» το ΧΑ

Στα «τάρταρα» το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:26 Δημιουργία 06/03/20, 11:12

Δραματική εικόνα παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά κάτω και από τις 700 μονάδες, ύστερα από το χθεσινό sell off, τη «βουτιά» σε Wall και Τόκιο, καθώς και τις βαριές απώλειες την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Το ΧΑ έχει πάρει την κατιούσα, δίχως κανείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, που θα καθίσει η μπίλια στο φίνις της συνεδρίασης.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν πως οι δύσκολες ώρες, που περνά η Ελλάδα, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο ταμπλό, με τις επενδυτικές ανησυχίες τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού όσο και για τις ελληνοτουρκικές εντάσεις ολοένα και να εντείνονται.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως όσο οι συνέπειες της επιδημίας δεν προσδιορίζονται με ποσοστό, τόσο η αγορά θα κινείται με έντονη μεταβλητότητα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση της τάξης του 4,33% στις 696,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 3,81% στις 1.782,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 4,10% στις 922 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 5,66% στις 545,31 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο -7,94%, την Πειραιώς στο -6,35%, την Εθνική στο -4,92% και τη Eurobank στο -4,52%.

Σε επίπεδο μετοχών, με απώλειες άνω του 4% κινούνται οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν Μυτιληναίος, ενώ απώλειες της τάξης του 3% με 3,5% σημειώνουν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μία αναδυόμενη και ρηχή αγορά, συνεπώς είναι αναμενόμενη η αντίδραση απέναντι στο παγκόσμιο σοκ λόγω κοροναϊού, υπογραμμίζουν τέλος οι αναλυτές.

Αν σου άρεσε κάνε