«Νοσεί» βαριά το ΧΑ

«Νοσεί» βαριά το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:02 Δημιουργία 09/03/20, 10:47
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Οι εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» του κοροναϊού, η «βουτιά» στις τιμές πετρελαίου και οι βαριές απώλειες στα διεθνή ταμπλό δεν θα μπορούσαν να μην φέρουν «απόνερα» στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου σημειώνεται κραχ με τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει την αυλαία με πτώση άνω του 13% και μάλιστα κάτω και από τις 600 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, o πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται στο -6%, έχοντας εισέλθει σε έδαφος bear market, ενώ απώλειες της τάξης του 8% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100.

Οι επενδυτές φεύγουν μαζικά από τις μετοχές, αναζητώντας ασφαλέστερα καταφύγια, ενώ ο ενεργειακός κλάδος δέχεται βαρύτατες πιέσεις, στον απόηχο της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου.

Στο επίκεντρο όλων των αγορών βρίσκεται το ζήτημα του κοροναϊού και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που αναζητούνται μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το ΧΑ περιμένει τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 13,20% στις 596 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα εκατ. 6 ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατρακυλά κατά 18% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 11%. Τέλος, «χασούρα» 19% για τον τραπεζικό δείκτη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Χ.Α σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 25%.

Αν σου άρεσε κάνε