Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το ΧΑ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:42 Δημιουργία 09/03/20, 13:25
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «μαρτυρά» η εικόνα τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα, τη στιγμή που ο κοροναϊός «ταξιδεύει» σε όλο τον πλανήτη, οδηγώντας τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια.

Ενδεικτική η στάση των traders στο ελληνικό χρηματιστήριο... Φεύγουν μαζικά και δίχως διακρίσεις όσον αφορά τις μετοχές, γεγονός που έχει οδηγήσει όλο το ταμπλό στο «βαθύ κόκκινο».

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε την αυλαία με «βουτιά» της τάξεως του 13% και αυτή την ώρα αν και έχει περιορίσει τις αρχικές απώλειες, εντούτοις και πάλι η πτώση θυμίζει κραχ.

Το ΧΑ δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από το βαρύ κλίμα αρχικά στην Ασία, στη συνέχεια στην Ευρώπη και ειδικά εν μέσω σοβαρών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες χάνουν κατά 30%.

Στο πλαίσιο αυτό, χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν ότι το πρέσινγκ και η μεταβλητότητα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στο ταμπλό για όσο οι επιπτώσεις του κοροναϊού δεν προσδιορίζονται επακριβώς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε μέτρα - αντίδοτο, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ και οφειλών για 4 μήνες για τις πληττόμενες περιοχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την Ιταλία και η Γερμανία γνωστοποίησε την απόφασή της για τη λήψη τονωτικής «ένεσης».

Όλα αυτά, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω κοροναϊού, οδηγώντας την Moody's να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 9,33% στις 620,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης "βυθίζεται" κατά 8,57% στις 1.587 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 8,92% στις 846 μονάδες.

Σε ελεύθερη πτώση και ο τραπεζικός δείκτης μετά το κραχ της Παρασκευής, και κινείται στο -11,9% και στις 445,73 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 11,85%, την Πειραιώς 16,11%, την Εθνική 13,04% και τη Eurobank 9,26%.

Στα υπόλοιπα blue chips μετά το απόλυτο χάος στο άνοιγμα, οι πιέσεις έχουν επίσης περιοριστεί. Έτσι, η ΔΕΗ βρίσκεται στο -12%, ο Σαράντης στο -13,92%, ο Fourlis στο -20%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -14% και η Μυτιληναίος στο -10%.

Αν σου άρεσε κάνε